Cena sončne elektrarne je zelo različna in je odvisna od velikosti elektrarne, kakovosti panelov in ponudnika storitev, kar si poglejte na tej povezavi več na https://sol-navitas.si/cena-soncne-elektrarne/, kjer boste dobili natančne podatke o tem, kakšne so cene elektrarn na sončne celice in od česa so odvisne. Cena sončne elektrarne pri nas se giblje med 1500 in 200 evri na 1 kw. Najbolje naredite, da daste ponudnikom sončnih elektrarn povpraševanje, da vam naredijo natančne ponudbe in lahko boste med seboj primerjali cene ponudnikov in sestavnih delov elektrarne.

cena sončne elektrarne

Cena sončne elektrarne je navidezno visoka, če ne veste, kako bi jo znižati in kaj vam prinese sončna elektrarna. Gre za to, da boste dolgoročno imeli svojo samooskrbo elektriko, ki je ne boste plačevali. Če naredite malo večjo elektrarno in da ste na sončnem kraju, lahko elektriko tudi prodajate in s tem služite ter investicijo vsekakor zmanjšate in se vam kmalu povrne. 

Da se cena sončne elektrarne zmanjša, se lahko uporabijo tudi nepovratna sredstva države, Eko sklada in občine. Kateri so kdaj na razpolago, vam lahko preveri tudi ponudnik storitev za sončno elektrarno ki vam uredi vse papirje, če jih ne morete sami ali se vam ti zdi preveč komplicirano. Nepovratnih sredstev lahko dobite res dosti in tako se vam v nekaj letih celotna intervencija v elektrarno povrne.

Cena sončne elektrarne je odvisna od kakovosti panelov, vendar ne kupite najcenejših, ker ni nujno, da boste s tem prihranili, ker imajo res majhno učinkovitost in kratko življenjsko dobro. Kupite boljše oziroma najbolj vsakovrstne panele, ker jih bo treba za enako moč elektrarne postaviti manj. Hkrati boste odbili garancijo za 25 let in zdržali bodo 30 d0 40 let. 

Tako se vam bo elektrarna res splačala. Če pa ste v kraju, kjer ni veliko svetlobe, se splača zgolj za lastne potrebe in je tudi najbolje, da je priklopljen v javni električni sistem. To je tudi pogoj za subvencijo.