Bližajo se dnevi, ko bodo ponovno zapele kosilnice, ki so bile celotno sezono skrbno pospravljene. Da bodo ti dnevi potekali kar se da gladko, bo motorne kosilnice na nitko treba pregledati, jim doliti olje ter morda nabrusiti rezalne nože.

V primeru, da imate zastarelo, pokvarjeno, ali je sploh nimate, vam priporočamo, da daste priložnost novi, ekonomični in varni kosilnici, saj je izredno trpežna in je kos veliko zahtevnim nalogam.

Motorne kosilnice na nitko

Kje se motorne kosilnice na nitko uporabljajo?

Najpogosteje so le-te uporabljene za košenje ob robnikih, ograjah, drevesih in pa predvsem se uporabljajo na večjih, nedostopnih mestih, kjer z navadno kosilnico ne morete dostopati. To so predvsem vikendi na kakšnem hribu, sadovnjaki, nasad grozdja in podobno.

Priporočljive so tudi za to, ker je delo veliko hitreje opravljeno in so lažje za opravljanje in nošenje po strmini.

Vrste

Na voljo so 3 vrste bencinske motorne kosilnice na nitko, ki so prav tako najbolj pogoste:

 • enoročna D-zanka,
 • profesionalna dvoročna in
 • udobna nahrbtna.

Razlikujejo se tudi po moči motorja, ki znaša od 0,75 do 2,2 kilovata. Za domačo uporabo ob robovih žive meje, okoli dreves, pred hišo in podobno je dovolj že 0,75 kw, če pa ste lastnik sadovnjakov ali večjih nasadov, pa priporočamo močnejšo, da bo zlahka kos močnemu in večjemu plevelu ter podrasti.

Plusi bencinske kosilnice na nitko

So velika moč, popolna neodvisnost od elektrike, možnosti za razne priključke, kot so rezila za živo mejo, obrezovanje dreves, grmovja in podobno. Primerne so za obdelavo večje površine trate, drevesnic, trt.

Glede na vrste pa bi poudarili samo to, da je izbira odvisno od želje in uporabnosti. Takšne motorne kosilnice se lahko uporabljajo na ročno ali hrbtno konstanto. Razlika med prvima dvema je samo v oprijemu, medtem ko si hrbtno namestite na hrbet in se teža lepo porazdeli od pasu do ramen.

Slednja je priporočljiva za večje in težko dostopne hribovite terene.

Katero vrsto izbrati zase in na kaj biti pozorni ob nakupu?

Kot smo že omenili, vam priporočamo izbiro glede na površino oz. teren, ki ga boste kosili. Če je to ravno dvorišče, ki mu boste pokosili le robove in teren okrog dreves in nedostopnih mest, vam je zagotovo dovolj navadna laksarica. V primeru, kadar imate večje površine, ki se vijejo na hrib, pa priporočamo uporabo nahrbtne motorne kosilnice na nitko, saj boste delo veliko lažje in hitreje opravili.

Kadar kupujete motorne kosilnice na nitko, bodite pozorni na:

 • enostavno uporabnost, da ima lahek zagon ter enostavno menjavo nitke ter možnih priključkov;
 • morda zložljiv ročaj, da jo boste lažje hranili ter da vam ne otežuje transporta;
 • udoben oprtnik za hrbet, da vam nošenje ne oteži dela in da vas ne ožuli;
 • urejen servis, v primeru kakšnih napak;
 • ugodna cena;
 • ustrezen motor z malimi emisijami, varčen in prava moč, ki ustreza vašim potrebam.

Če se na izdelek ne spoznate, poiščite strokovnjaka, ki vam bo znal svetovati za pravilno izbiro vrste kosilnice in moči motorja. V primeru, da vam kaj od naštetega ne bi odgovarjalo, lahko obiščite več različnih poslovalnic, kot so to npr. Vrtni stroji Žibert in izberite pravo zase.

Dodatki za uporabo motorne kosilnice na nitko

Na voljo vam je dodatna oprema, ki je pripadna k izbrani enoti:

 • škarje za obrezovanje drevesnic,
 • verižna žaga za živo mejo,
 • okrogla nitka debeline 2,7 mm, ki poskrbi za trdovratnejše rastje;
 • nitka Strong, debeline 3,0 mm, s katero bo rez močan in bo z lahkoto zmogel tudi debelejše rastje;
 • motorno olje, ki zaščiti motor ter mu podaljša življenjsko dobo, ščiti pred obrabo v vseh pogojih.

Shranjevanje in vzdrževanje

V zimskih in poznih jesenskih mesecih, ko košnja trave in ostalega grmičevja več ni potrebna, je dobro pripomočke skrbno hraniti in jih pripraviti na naslednje sezone. Da bodo spomladi delovali brezskrbno, jim je treba primerno očistiti ostanke trave s krtačo in nekaj vode, po potrebi se uporabi še detergent.

Treba je tudi izprazniti rezervoar za gorivo, saj ni zdravo pustiti goriva stati tako dolgo zaradi motorja, ki se lahko pokvari, in motenj ob ponovnem vžigu. Gorivo pri zadnjem košenju porabite ali ga pred sezono odlite in nato spomladi na sveže dolite v rezervoar.

Pregled ravni motornega olja in ostalih pripomočkov, ki jih uporabljate zraven silkarice. To so lahko trizobo rezilo, ki mu preverite ostrino, vrtne škarje ter verižna žaga.

Ko vzdrževanje končate, shranite kosilnico v suh prostor, kjer jo postavite v običajen položaj in jo pokrijete, da jo zaščitite pred morebitnim prahom, pajčevino in pajki.

Če še niste uporabljali te vrste kosilnice, vam svetujemo, da se pred prvo uporabo posvetujete s strokovnjaki, ki vam lahko primerno svetujejo in vam dajo kak koristen nasvet. V primeru, da to vrsto kosilnice že imate, jo skrbno vzdržujte in primerno shranjujte, saj ji boste tako podaljšali življenjsko dobo in izboljšali njeno delovanje čez leta uporabe.