Ob vročih poletnih dneh bi bilo idealno, da bi imeli pri roki kakšne namakalne cevi, da bi naš pridelek ostal svež prav tako pa trava živo zelene barve. Ko je veliko suše in prinese v naše kraje kakšen puščavski pesek je najslabše za pridelke, če jih tudi sami ne zalivamo. Suše lahko trajajo po več tednov, tisto majhno deževje, ki traja nekaj minut enkrat na teden pa ni nikakor dovolj za vso zelenje.

Včasih se spomnimo, da bi lahko kar sami doma naredili kakšne cevi za namakanje in preluknjamo navadno vrtno cev, prižgemo vodo in pustimo da se vrt zaliva. Seveda za nekatere je to dovolj, vendar na dolgi rok uporabe je bolje kupiti že namakalne cevi, saj zdaj nimamo nobene cele vrtne cevi, ker smo jo že preluknjali. V vsakem primeru je potem potrebno kupiti še eno cev, če tisto preluknjamo in je res bolje kupiti eno namakalno. Take cevi lahko najdemo v vsaki trgovini ali pa v spletnih trgovinah, če smo prezaposleni, da bi hodili nakupovati. Dan danes ljudje vedno več kupujejo preko spleta, saj jim je tako lažje.

namakalne cevi

Kdaj se sploh lahko zaliva vrt?

Vrt se lahko zaliva pogosto, sploh če kar nekaj časa ni deževalo. V rastlinjakih pa je potrebno še bolj redno zalivanje. najboljše je, da zalivate zgodaj zjutraj ali pa zvečer, saj je lahko za rastline velik šok, če jih zalijete ob najbolj vroči uri dneva. Zaradi tega lahko ovenijo, to pomeni, da je v vročih dneh potrebno cevi za namakanje odpreti, ko se shladi pozno zvečer, ali pa zgodaj zjutraj, ko sonce še ne pripeka. Če so pri vas doma namakalne cevi, lahko kupite kar avtomatski zalivalni sistem, kateri se sam aktivira, ko je potrebno zalivanje, tako da nam ni treba skrbeti, da bomo kdaj pozabili zaliti.

Kako delujejo namakalne cevi?

Namakalne cevi so zgrajene tako, da imajo vgrajene kapalke skozi katere kaplja voda enakomerno, ko se pretaka skozi cev. Če smo zelo zaposlena oseba je avtomatski regulator idealna zadeva za vas, le postavite ga nekam kjer bo vam najbližje. Najbolje je da vodo s katero bomo zalivali uporabljamo iz cisterne, saj je vodovodna zelo draga in je potem potrebno narediti še nekaj sprememb. Same namakalne cevi se razlikujejo po tem, koliko kapalk imajo. Lahko imajo eno ali dve. Skupaj lahko povežemo več cevi s spojkami , vendar je dobro že v začetku kupiti daljšo cev če vemo, da bomo potrebovali veliko vode. Na voljo imamo od 15 in vse do 100 metrov dolge cevi.