Pametna hiša je vse bolj popularna, deluje pa na elektriko in potrebuje tudi zaščito pred udari stele in drugimi prenapetostnimi težavami, kar si preberite tukaj https://www.elektroris.si/pametna-hisa-prenapetostna-zascita/. Pametna hiša pomeni, da vse naprave delujejo s pomočjo določene vrste umetne inteligence, se tudi lahko učijo in vam olajšajo bivanje v hiši, da je čim bolj prijetno, naravno in udobno, varno ter zdravo. Te hiše so narejene zato, da ne porabijo dosti energije in ne uničujejo okolja ali vašega zdravja, kot se dogaja s starimi hišami, ki so bile zgrajene ponavadi zasebno, brez strokovne podlage in razmejevanja naravnih fizikalnih ter bioloških zakonitosti.

pametna hiša

Pametna hiša reagira na vas in vaše potrebe, si zapomni nastavitve in vas uboga, ko ji ukazujete ter se sproti prilagaja temu, kar se v hiši dogaja. To pomeni, če zazna stopnjo onesnaženosti zraka ali pare v hiši, bo zrak zamenjala ter ga očistila skozi filtre. Pri tem pa ne pride do izgube energije in toplote, ker vam ni treba odpirati oken.

Vsaka pametna hiša ima lahko tudi lastno energijo, elektrarno na strehi ali v bližini, iz katere se napaja in tako vam ni treba plačevati drage elektrike, ste samo oskrbni ter neodvisni od sistema. Če želite pa lahko imate večjo elektrarno, kot so vaše potrebe ter elektriko tudi prodajate, če jo imate odveč in ste priklopljeni v sistem. Za to boste dobili tudi subvencijo Eko sklada in občine.

Pametna hiša se lahko ogreva s pomočjo elektrike ali s pomočjo toplotne črpalke, ki uporablja zgolj naravne obnovljive vire energije in je zato olju izjemno prijazna. Vrata lahko odrešujejo na prstni odtis ali prepoznavo vašega obraza, kar je podobno, kot pri telefonu. Imate lahko avtomatski kamin, ogrevanje vode ter še marsikaj, kar vam pride prav, tudi pametni hladilnik, ki vam lahko na daljavo sporoči, ali je v njem kaj hrane in koliko je stara.