Danes so pergole vedno bolj priljubljene, tako je izbira oblik in raznoraznih zasnov izjemno široka. Na tržišču je široka ponudba tako materialov kot raznolikih oblik pergol, v zadnjem času pa lahko rečemo, da prednjači lamelna pergola. Če pogledamo malo nazaj v čas lahko kmalu ugotovimo, da je bila pergola popularna že v času prelepih grajskih vrtov. Takrat so bile še posebej bogato obdane z raznoraznim cvetočim cvetjem, predvsem je prednjačila vrtnica. Tako ugotovimo, da imajo pergole ne samo funkcijo zaščite ter sprostitve na našem vrtu v prijetnem hladu sence ampak tudi pomembno arhitekturno zasnovo pri oblikovanju naše okolice. Včasih so bili materiali pri izdelavi pergol popolnoma naravni in jim je bilo potrebno posvečati kar nekaj pozornosti, da bi ohranili zdrav in sijoč izgled ter močno podporo izbranemu rastlinju. V sodobnem času in hitrem razvoju pa so se izjemno spremenile tudi pergole.

Danes je pergola izdelana iz kovinske konstrukcije, ki nam ponuja dolgo življenjsko dobo. Prav tako so pergole lahko popolnoma prilagojene dinamiki našega življenja. Na voljo vam je namreč lamelna pergola, ki omogoča popolno prilagajanje vsem vremenskim razmeram. Tako lahko svoj čas zunaj preživljate tekom vseh letnih časov. Lamele lahko obračate po želji za soncem ali pa si ustvarite dodatno senco, prav tako pa vam zagotavljajo streho v deževnem vremenu. Lamelna pergola bo poskrbela za določeno mero udobja v vašem življenju.

pergole

Že ob samem pogledu se pergola popolnoma razlikuje od nadstreška, čeprav sta si po izgledu dokaj podobna. V sami zasnovi je pergola samo delno pokrita, kar ji omogoča prepustnost zraka in s tem prijetno pihljanje vetra v vročih poletnih dneh.

V kolikor se odločate za postavitev pergole, je v prvem koraku najprej potreben razmislek o njeni velikosti. z arhitekturnega vidika naj se pergola lepo umesti z okoljem v katerega jo umeščamo. Pri postavitvi temeljev je pomembno, da so skladni z velikostjo terase. Lahko si pomagate tudi z dejanskimi oznakami v naravi. Tako si boste lažje predstavljali velikost in izgled pergole. Pri višini naj bo vodilo vsaj dva metra, pri čemer upoštevate tudi stopnice in morebitno osvetljavo. V osnovi ima današnja pergola ravno streho, ki jo lahko kombinirate s streho v kolikor je dvokapnica. Ko pa je pergola zasnovana kot prosto stoječi objekt je potrebno več pozornosti nameniti samemu prostoru. Tu si lahko pomagate z različnimi zasaditvami ob stebrih, ki bodo obogatili vašo pergolo, obenem pa bo zasaditev poskrbela še za dodatno senco. Tako se bo pergola popolnoma zlila z okolico. Pri dekoraciji pergole ste lahko bolj pogumni ali pa diskretni. Odvisno od priložnosti ter trenutka. Lahko si omislite različno razsvetlitev, dodate zavesa ali jadra ki vas lahko poleti varujejo pred nezaželenimi žuželkami. Vsekakor je pomembno, da imate možnost popolne sprostitve na vašem vrtu.

Vsekakor je odločitev za pergolo, dobra tako za vas kot vašo družino, saj boste pod njo preživljali lepe trenutke in ustvarjali spomine s prijatelji. Izbrane pergole so primerne za vsa podnebja, saj je ravno zaradi premikajočih se lamel izredno prilagodljiva. Bioklimatska lamelna pergola je primerna za velike in male površine, tako vikende, kot domače terase, prav tako pa so nad lamelnimi pergolami še posebej navdušeni gostinci, saj jim omogoča obratovanje do malega vseh 365 dni v letu.