Na 1844 metrih nadmorske višine leži točka slovenske planinske poti, transverzale – Črna prst. Čudovita destinacija marsikaterega pohodnika, s katere se nam odpre izjemen razgled vse naokoli. Črna prst je zelo lepo predstavljena na spletni strani https://www.mountainsgeek.com/destinacije/crna-prst. Najprej pojasnimo od kje izhaja ime Črna prst. Tik pod vrhom se nahajajo črne skale, katere so tako obarvane zaradi manganove rude. Skale so precej markanten in prepoznaven del omenjenega vrha. Na tem področju je postavljena tudi koča, in sicer dom Zorka Jelinčiča. Njegov predhodnik je igral pomembno vlogo v vojaških bitkah.

črna prst

Prvotna koča je bila postavljena že leta 1893 in je predstavljala prvo slovensko planinsko kočo. Ta koča je bila med prvo svetovno vojno porušena, novo pa so na tem mestu zgradili nekaj let pred drugo svetovno vojno. Na tem mestu seže zgodovina v vojaške spopade med staro Jugoslavijo in Italijo. Leta 1944 je bila koča požgana, nova pa je bila odprta leta 1946. Dom Zorka Jelinčiča je odprt v poletnih mesecih, vse od junija pa do septembra. V zimskem času dom ni odprt, je pa ob njem postavljena zimska soba, v kateri lahko prenočita dve osebi. Soba je opremljena s pogradom, odejami in mizo s stoli.

Kot smo že prej omenili, Črna prst sodi v Slovensko planinsko pot. Žig je postavljen na vrhu, ki se nahaja le nekaj metrov za kočo. Od tod se nam odprejo tudi čudoviti razgledi, saj Črna prst velja za čudovit razglednik. Vidijo se lahko Kamniško Savinjske Alpe, Karavanke in Julijske Alpe, ter s tem tudi Triglav. Vidi se tudi vse do Jadranskega morja in Furlanske nižine. Nekoliko bolj v bližini lahko opazujemo Krn in Matajur. Vidimo tudi proti Snežniku, Javornikom in Nanosu. Občudujemo lahko tudi Trnovski gozd, Baško grapo idr. Črna prst leži v Spodnjih Bohinjskih gorah, zato se z vrha zelo lepo vidi tudi po preostalem grebenu omenjenih gora. Črna prst je večinoma porasla s travo. Ob domu je postavljena tudi zgornja postaja žičnice, s pomočjo katere dostavljajo robo.

Črna prst je del Julijskih Alp. Ker sodi v Slovensko planinsko pot, poleg tega pa se lahko pohvali še z odličnim razgledom in kočo, je vrh zelo obiskana pohodniška točka, kjer skoraj nikoli ne bomo sami, še posebno v poletnih mesecih. Pozimi je sicer potrebne nekoliko več previdnosti, saj so nekateri predeli na poti nevarni. Zaradi njene dobre poznanosti, na vrh vodijo številne poti. Vse direktne poti so lahke in primerne tudi za manj utrjene pohodnike. Do Črne prsti lahko pridemo tudi mimo nekaterih drugih bližnjih vrhov, kar pa poti naredi nekoliko zahtevnejše in predvsem daljše.

Vsi, ki na Črni prsti še niso bili, se vsekakor morajo povzpeti na ta čudoviti razglednik. V mesecih, ko je dom odprt, se lahko v njem tudi okrepčamo s tam pripravljenimi jedmi ali pa celo prenočimo. Za vse, ki bi si želeli prespati v zimski sobi, pa se priporoča, da se toplo oblečejo, saj v omenjeni sobi ni toplo.