Ste kdaj pomislili kaj vse vas loči od vozil na nasprotnem voznem pasu? Vse kar stoji med vašim in nasproti vozečim vozilom so talne označbe, 2D barvne črte zarisane na vozišču. Seveda se z njimi srečamo tudi drugod, vendar nikjer drugod ne skrbijo za varnost do takšne mere kot na cesti. Za njihovo ustreznost in izvedbo skrbijo podjetja kot je podjetje Talne označbe: www.talneoznacbe.si. Seveda njihovo delovanje ni omejeno na le cestne površine saj talne označbe srečujemo tudi drugod kot so na primer parkirišča, industrijske površine, športna igrišča in sprehajalne ter kolesarske površine.

talne označbe

Črte, ki jih srečujemo na različnih mestih pa si niso vedno enako narejene. Glede na površino in potrebo se lahko te razlikujejo v kar nekaj pogledih. Že v prometu lahko srečamo kar nekaj vrst črt. Najpreprostejše talne označbe, ki jih lahko tam srečamo so tankoslojne. So ugodne, vendar imajo to slabost, da so malo manj obstojne in zato potrebujejo več vzdrževanja. Po drugi strani pa poznamo debeloslojne, ki se izvajajo s hladno plastiko in steklenimi kroglicami. Te črte so bolj vidne od tankoslojnih in tudi dosti bolj obstojne. Doda se jim lahko tudi profil, ki jih ponoči naredi bolje vidne, ter nas lahko tudi zvočno oziroma vibracijsko opozori, da smo črto prevozili. Talne označbe so tudi pogost pojav v tovarnah kjer imajo tla pogosto premazana z epoksijem. Na takih tleh je potrebno uporabiti primerne materiale, ki ne bodo črte naredili, na primer, spolzke. V primeru športnih igrišč ter parkirišč pa se lahko uporabljajo šablone za hitrejše, konstantno in lepše nanašanje.

Talne označbe so res preprosta rešitev, ki nam pomaga povečati varnost vozišč in razdeliti druge površine brez, da bi bile v napoto. Ker so pač samo 2D črte nas kot take ne morejo prisiliti, da jih upoštevamo zato je na nas, da spoštujemo njihovo usmerjanje.