Tehtnica je predmet katerega ima bolj kot ne vsako gospodinjstvo v eni ali drugi obliki. Naj bo to v kuhinji za merjenje količin pri kuhanju, do merjenja naše teže v kopalnici, tehtnico uporabljamo vsi. Že to nam pove, da pridejo tehtnice v številnih izvedbah in, da ne merijo vse v istem območju. 

tehtnica

Tehtnica je pripomoček, ki se uporablja v bolj kot ne v vsaki industriji, v vsaj enem od mnogih korakov. Kot je bilo omenjeno, jih lahko najdemo nekaj že kar v lastnem domu, naslednje najbližje pa lahko najdemo že v trgovini, ko kupujejo različno zelenjavo, sadje ali meso. Toda vse te omenjene tehtnice merijo težo samo do nekaj kilogramov (tista v kopalnici bo kazala malo več). V industriji kjer se pogosto srečujejo z dosti težjimi predmeti, je zato uporabljena tehtnica, ki lahko seveda tako težo sploh ustrezno zazna. Tukaj govorimo o tehtnicah, ki lahko merijo teže od nekaj sto kilogramov do nekaj ton. Za takšne namene, morajo biti te tehtnice narejene primerno, saj navadna sobna tehtnica take teže ne bi prenesla niti bila sploh možna zaznati. Toda to ne pomeni, da je njihova uporaba kaj težja, saj še vedno veljajo enaka pravila. Tehtnica bo izbran predmet stehtala in nam nato prikazala njegovo težo. Nekatere bolj moderne tehtnice lahko pridejo z nekaterimi dodatnimi funkcijami kot je vodenje evidence in dokumentacije kar je v industrijskem okolju dokaj dobrodošlo. V primernem okolju kjer so določeni predmeti zmerom podobne teže, lahko ta celo sama ugotovi kakšen predmet smo položili nanjo.

Predmet kot je tehtnica se nas bo držal še zelo dolgo, tega se ne da zanikati. Če nekaj dela, potem nimamo razloga tega popravljati/menjati. Prav zaradi tega razloga je ta pripomoček prisoten v bolj kot ne vsakem okolju pa naj bomo doma ali pa v skladišču s tisoči predmeti.