Defibrilator ali aed lahko reši življenja, zato je nujno, da vemo, kje v naši okolici je nameščen, prav tako pa je pomembno, da ga znamo uporabljati. Obiščite spletno stran www.defibaed.si, kjer boste izvedeli vse o defibrilatorjih: kako jih uporabljati, zakaj so tako različne cene, v katerih primerih je uporaben in še veliko več. Nudijo pa vam tudi možnost delavnice TPO (temeljni postopki oživljanja) s pomočjo aed.

Veste, kaj morate nemudoma storiti, ko osebi v vaši bližini zastane srce? Bi ji znali pomagati ali pa bi raje zbežali stran in jo pustili umreti? Ob zastoju srca je nujna hitra pomoč ljudi; takoj je potrebno pričeti z masažo srca, ki je lahko zgolj ročna, še bolje pa je, če imamo v bližini na voljo defibrilator. Če ste z osebo sami je vsekakor bolje, da izvajate le ročno masažo srca in vpihe usta na usta, saj boste s tem, ko boste leteli po defibrilator in osebo pustili samo, izgubili dragocene minute oživljanja – vemo pa, da pri zastoju srca vsaka minuta šteje. Po nekaterih podatkih se zgolj v Sloveniji srčni zastoj zgodi štiri do petim osebam na dan, ali drugače rečeno, letno prizadane kar 1700 ljudi; le pomislite, kolikšna ja ta statistika v svetovnem merilu! Kar 60 % srčnih zastojev se zgodi v domačem okolju, zato so osnove oživljanja nujen del znanja, ki bi ga moral vsak izmed nas usvojiti. A na žalost še vedno obstaja veliko ljudi, ki jih je strah nuditi prvo pomoč, saj so mnenja, da je ne znajo, ali pa čutijo celo odpor do oživljanja (morda bi ga v domačem okolju, ko bi šlo za njim ljubo osebo to še storili, na ulici pa se nočejo dotakniti popolnih neznancev).

Aed je narejen tako, da ga brez večjih problemov lahko uporablja vsak laik, zato je njegova uporaba zelo preprosta. Cena aed aparatov je zelo različna, odvisna pa je od veliko dejavnikov, od tega, kakšni so stroški vzdrževanja, katere dele in kako pogosto je potrebno menjavati in še in še.