Kibernetska varnost je v dobi informacijske tehnologije in napredne uporabe spleta izjemno pomembna tema. Potreba po napredno zaščiti podatkov je še toliko večja v različnih podjetjih, kjer upravljajo z veliko količino občutljivih informacij. Prav tu mora biti kibernetska varnost na najvišjem nivoju, saj lahko sicer v primeru kibernetskega napada pride do katastrofalnih posledic. Velikokrat se zgodi, da odgovorni v podjetju sploh ne vedo, kako uspešno so zaščiteni njihovi podatki in ali so sploh pripravljeni na raznorazne napade in težave, ki na njih prežijo na spletu ali s strani kibernetskih napadalcev ter izsiljevalcev. Kako pa je v vašem podjetju, so vaši podatki ustrezno zaščiteni?
kibernetska varnost

Veste, kaj je kibernetska varnost?

Najverjetneje je že vsak izmed nas slišal za izraz kibernetska varnost. Pa vendar, ali veste kaj slednja označuje in zakaj je tako zelo pomembna? V bistvu gre pri kibernetski varnosti za različne tehnike, ki na različnih nivojih varujejo sisteme za obdelavo informacij. Glavni cilji te zaščite pa so predvsem zagotavljanje razpoložljivosti, zaupnosti in celovitosti. S pomočjo kakovostne kibernetske zaščite se podjetje zanesljivo zaščititi pred scenariji napadov in posledično prepreči gospodarsko škodo in zmanjša različna notranja in zunanja tveganja, ki bi lahko bistveno ogrozila poslovanje.

Kot smo že omenili so aktivnosti kibernetske varnosti izjemnega pomena, saj se dotikajo predvsem področij zaščite informacij, zagotavljanja zasebnosti in varnosti ter zagotavljanja celovitosti in razpoložljivosti podatkov. Brez ustrezne kibernetske varnosti podjetje občutljive podatke izpostavi izjemno visoki ogroženosti, kar lahko vodi v zelo resne posledice tako za stranke, poslovne partnerje in samo podjetje, kot tudi za družbo kot celoto.

Najpogostejše kibernetske grožnje

S kibernetskimi napadi in različnimi grožnjami se posamezniki in podjetja srečujemo že vse od obstoja interneta. Danes pa je tovrstnih groženj še več, saj se večji del poslovanja in upravljanja s podatki seli na splet (podatki v oblaku, datoteke v digitalni obliki, itd.). Na ta način je poslovanje bistveno olajšano, hkrati pa so občutljive informacije tudi bistveno bolj izpostavljene različnim zlonamernim dejanjem. Zato je podatke potrebno zanesljivo zaščititi in tako preprečiti katastrofo.

Kibernetske grožnje so sicer dandanes prisotne dobesedno povsod, med najpogostejše pa sodijo:

• izsiljevalska programska oprema,
• phishing napadi,
• DDoS napadi,
• socialni inženiring.

Kaj lahko storite vi?

Največ za varnost svojih podatkov in podatkov svojega podjetja lahko naredimo z odgovornim ravnanjem in primernimi ukrepi, ki na različne učinkovite načine zaščitijo najbolj občutljive informacije. Kibernetska varnost je izjemnega pomena, zato si lahko pri zagotavljanju le te pomagate tudi s strokovno usposobljenim podjetjem, ki z različnimi ukrepi zaščitijo najbolj kritične točke, ki bi lahko bile tarče kibernetskih napadov.