Vam nagaja krvni tlak? Vam je zdravnik svetoval, da si redno merite vrednosti krvnega tlaka? Krvni tlak – merjenje le-tega je zelo pomembno, saj nam lahko previsoke ali prenizke vrednosti povzročijo veliko neprijetnih težav. Krvni tlak si lahko enostavno in hitro izmerite kar sami, saj obstajajo merilci krvnega tlaka, namenjeni domači uporabi.

merilec krvnega tlaka
Redno merjenje krvnega tlaka vam lahko reši življenje.

Merilec krvnega tlaka ima doma že skoraj vsako gospodinjstvo. Z njegovo pomočjo lahko izmerimo vrednosti sistoličnega in diastoličnega žilnega pritiska. Sistolične vrednosti se meri v sistoli, takrat je tlak tudi najvišji. Diastolični tlak pa se meri posebej, in sicer v diastoli, to pa takrat, ko je srce umirjeno in je torej vrednost krvnega tlaka najnižja. Tema dvema tlakoma z drugimi besedami pravimo tudi spodnja in zgornja meja krvnega tlaka. Modernejši merilec krvnega tlaka pa omogoča spremljanje še mnogih drugih funkcij v telesu, na primer pulz srca, ki nam pove število utripov na minuto. Pri odrasli osebi je normalno število utripov med 60 in 100 na minuto.

Merilec krvnega tlaka za domačo uporabo je dokaj enostaven. Sestavljen je iz manšete, ki se jo ovije okoli nadlakti ali zapestja in merilne enote, ki jo sestavljata baterija in ekran, na katerem se izpisujejo izmerjene vrednosti. Merilno enoto in manšeto skupaj povezuje cev, ki poskrbi za to, da se manšeta napihne in s tem za nekaj trenutkov stisne roko, zapre žilo in ustavi pretok krvi v roko.

Na trgu obstajajo različni merilci krvnega tlaka. Najbolj splošno se jih deli na avtomatične in manualne. Večinoma se uporabljajo avtomatični, ki so nekoliko bolj enostavni za uporabo kot pa manualni. Njihova glavna prednost je tudi to, da omogočajo še izvedbo nekaterih drugih funkcij, na primer shranjevanje meritev v aparat, govorna funkcija, opozarjanje na neredno bitje srca, povezava preko Wi-fija ali bluetootha in še kaj. Aparate delimo tudi glede na mesto izvajanja meritev, torej na nadlaktne in zapestne.