Žgane pijače vključujejo širok spekter alkoholnih napitkov, pridobljenih z vrenjem in destilacijo. Med žganje spadajo vse pijače z vsebnostjo alkohola nad 15 %, ki niso aromatizirani izdelki na osnovi vina. Žganje je lahko narejeno iz različnih surovin kot so žita (viski), sladkorni trs (rum), sadje (viljamovka, slivovka) in krompir. V nekaterih primerih se med žgane pijače štejejo tudi proizvodi iz grozdja in vina, kot sta vinjak in tropinovec, vendar le pod določenimi pogoji. Nekatere žgane pijače so zaščitene z geografsko označbo, kar jim doda poseben pomen in prestiž.

Žganje

Na Slovenskem je žganjekuha dolgo časa predstavljala tradicionalno dejavnost, vendar se s proizvodnjo žganih pijač ukvarjajo tudi drugje po svetu. Karibsko območje je znano po svojem rumu, Rusija pogosto asociira na vodko, Škotska pa na viski. Čeprav se omenjene pijače izdelujejo tudi drugod, so določena območja skozi zgodovino postala znana po svojih posebnih žganih pijačah. V ponudbi boste našli širok spekter žganih pijač za različne okuse, ki jih lahko uživate samostojno ali v kombinaciji z brezalkoholnimi napitki. Koktejli in različne mešanice so zelo priljubljeni skozi vse leto.

Priljubljenost sadjevca med ljubitelji žganih pijač

Če iščete novo žganje za dopolnitev svoje zbirke, razmislite o sadjevcu. Ta vrsta sadnega žganja s svojim bogatim in gladkim okusom ter široko uporabnostjo v koktajlih hitro pridobiva na priljubljenosti med barmani in ljubitelji žganih pijač. Kakovosten sadjevec lahko enostavno kupite preko spleta, kar omogoča enostaven dostop do tega posebnega žganja. Sadjevec je destilirano žganje, pridobljeno iz fermentiranega sadja kot so jabolka, hruške, češnje ali slive. Pogosto se staranje v hrastovih sodih nadaljuje več let, kar sadjevcu daje edinstven okus in barvo. Glede na vrsto uporabljenega sadja in dolžino staranja se lahko okus giblje od sladkega in sadnega do dimnih in lesnih tonov. V nekaterih primerih se dodaja tudi sladkor za povečanje sladkosti žganja.

Uporaba sadjevca v koktajlih in pijačah

Sadjevec je odlična izbira tako za po večerji kot za vključitev v koktajle, kot sta Manhattan ali Sidecar. Prav tako ga lahko dodate kavi ali čaju za dodatno aromo. Zaradi svoje blage sladkosti in gladkega zaključka je pitje sadnega žganja z ledom priljubljeno med številnimi ljudmi. Ne preseneča, da je sadjevec osvojil srce mnogih ljubiteljev žganih pijač.

Destilacija sadnega žganja je praksa, ki se nadaljuje že stoletja in je še vedno priljubljena. Postopek za izdelavo sadnega žganja se začne s fermentacijo svežega sadja, ki je v sezoni. Sadje se najprej zdrobi, da se sprostijo naravni sladkorji, in nato se sok pusti fermentirati. Po končani fermentaciji se tekočina destilira večkrat, da doseže željeno raven alkohola, običajno med 30 in 50 %. V zaključni fazi nekateri proizvajalci dodajo sladkor ali začimbe, da prilagodijo okus končnega žganja.