Naraščajoče cene energentov v kombinaciji z vedno večjimi finančnimi izdatki, zaradi kuponov izpustov toplogrednih plinov, v Sloveniji, pa tudi v Evropi, vedno znova dosegajo nove mejnike. Pričakuje se, da bodo cene rastle tudi v prihodnje, zato poskrbite za energetsko učinkovitost vaših stavb. Ena od dobrih možnosti je tudi cevna izolacija, ki poskrbi, da bodo računi za energijo pri vas doma nižji.

Kaj je cevna izolacija?

Cevno izolacijo predstavljajo materiali oziroma kombinacije več materialov, ki so oviti okoli cevi in zmanjšajo izgube toplote energije. Ker cevna izolacija zmanjša izgubo energije, vpliva tudi na zmanjšanje stroškov energije. Dodatno cevna izolacija poskrbi za izolacijo cevi od zunanje vloge ter na ta način dodatno poskrbi, da bi se vodne kapljice (zaradi kondenzacije) nabirale na ceveh in v zimskih mesecih na njih zmrznile ter poslabšale energetsko učinkovitost stavbe.

 

cevna izolacija
Ustrezno nameščena cevna izolacija poveča energetsko učinkovitost vaše stavbe.

 

Na kaj naj pazim?

Odgovor je jasen – pazite na izbiro strokovne skupine. Energetsko učinkovitost boste povečali samo, če bo cevna izolacija primerno postavljena. V nasprotnem primeru pravih učinkov ne bo. Zlasti je pravilna namestitev pomembna zaradi preprečevanja kondenzacije, kjer lahko zaledenele kondenzacijske kapljice na površini cevi pomembno vplivajo tako na energetsko učinkovitost stavbe, dodatno pa lahko povzročijo tudi poškodbe cevi. Posledično bodo vaši finančni vložki še večji.

Strokovna skupina z referencami bo ustrezno svetovala tudi glede materialov – saj veste, ti so na voljo v različnih kombinacijah in s tem v različnih cenovnih razponih. Kljub temu da se včasih zdi, da z varčevanjem ne bomo povzročili večje škode, ni vedno tako. Začetni finančni vložki naj bodo tretirani kot investicija za prihodnost – le na tak način boste poskrbeli, da ne boste kasneje zapravili še dvakrat več. In kot vedno velja – ni vsak strokovnjak za vse, zaupajte tistim, ki to delo opravljajo že dolgo in so za to ustrezno izobraženi. Tudi k zdravniku greste le, če veste, da je zdravnik z licenco, kajne?