Še posebej v hladnejšem delu leta, ko so dnevi kratki in smo izpostavljeni manj sončni svetlobi, je pomembno dodajati vitamin D. Omenjeni vitamin je zelo pomemben pri delovanju imunskega sistema. A, ker je na trgu na voljo na desetine najrazličnejših izdelkov, vam v nadaljevanju predstavljamo najboljši vitamin D, ki ga lahko dobite na slovenskem trgu.

najboljši vitamin D
Poleg sončne svetlobe si zagotovite še najboljši vitamin D.

Vitamin D sploh ni vitamin, ampak prohormon, ki je fiziološko neaktivni predhodnik hormonov. Pomembno je vedeti, da metabolizem v telesu lahko prohormon pretvori v dejansko fiziološko aktiven hormon. Za vitamin D je značilno, da je topen v maščobah in obstaja v dveh oblikah; kot ergokalciferol, ki ga telo dobi iz zaužite rastlinske hrane in kot holekalciferol, ki se sintetizira v koži, ki je bila izpostavljena sončnim žarkom ali ga telo pridobi iz hrane. Obe obliki neaktivni D vitamin, ki se še morata aktivirati s pomočjo hidroksilacije, da nastane aktivna oblika D vitamina. Le aktiviran vitamin D lahko izboljšuje na primer delovanje imunskega sistema.

Dandanes večino časa preživimo v zaprtih prostorih in tako koža ne prejme dovolj sončne svetlobe, poleg tega pa smo neprestano izpostavljeni tudi stresu, kozmetična industrija pa nenehno opozarja, naj se izogibamo sončnim žarkom in naj uporabljajmo sončne kreme, zato pa potem tudi pride do pomanjkanja D vitamina. Dolgotrajno pomanjkanje življenjsko pomembnega vitamina D3 se lahko pokaže na različne načine, od oslabelih mišic, depresije, utrujenosti, izčrpanosti, motenj v krvnem obtoku, alergij, debelosti, osteoporoze do rahitisa.

Kje dobiti najboljši vitamin D?
Poskrbite, da boste poleg sončne svetlobe dobili vitamin D3 tudi iz drugih virov. Največ D vitamina je v hrani (losos, ribje olje, jajčnem rumenjaku, siru in gobah). Če pa se odločite za jemanja prehranskega dopolnila, potem pa izberite najboljši vitamin D Roberteka, saj velja kot edini izdelek na slovenskem trgu, ki vsebuje kar 1.750.000 internacionalnih enot čistega D3 vitamina.