Te dni odmeva novica, da je NASA v vesolje poslala raketo, ki naj bi dosegla Luno in dalje Mars. V tej novici Slovenci ponosno povemo tudi to, da je pri tem sodelovalo podjetje Dewesoft, ki ima svoj sedež v Trbovljah. A vsako uspešno podjetje je rezultat odličnega dela ekipe. Še korak nazaj pa se začne s posameznikom ali zelo majhno skupino ljudi. V tem primeru se pokaže ime Jure Knez, ki je takrat skupaj s partnerjem Andrejem Orožnom ustanovil podjetje, ki dela preboje v merilni tehniki.

jure knez

Jure Knez je Trboveljčan, za katerega dolina rada pove, da je že v osnovni šoli preskočil en razred. Kasneje je doktoriral iz strojništva in z majhno ekipo razvil program, ki je kmalu prepričal NASO. Deset let so razvijali program, za katerega so v svetu merilne tehnike govorili, da je sprožil revolucijo v tej branži, nato so to nadgradili z razvojem hardwara. Podjetje in tudi Jure Knez osebno prejema mnogo priznanj.

Po čemer zares izstopajo, je sistem solastništva. Lastništvo podjetja sta Jure in Andrej začela ponujati zaposlenim, saj želita, da imajo občutek, da je podjetje res njihovo. In res je, tudi formalno – njihovo. Še več – želela sta pomagati tudi drugim, ki niso zaposleni v Dewesoftu. Zato je Jure Knez ustanovil Katapult – podjetniški pospeševalnik, ki pomaga mladim podjetnikom na začetku poslovne poti. Naj ustvarjajo, naj razvijajo svoje veščine, naj materializirajo svoje ideje. S tem ožje in širše okolje dobiva vedno več malih in velikih uspehov posameznikov, s tem pa tudi prijeten občutek, kaj vse lahko Slovenci ustvarimo.

Še več, naslednji vizionarski projekt je gradnja Mesta Akrobatov … Ime izhaja iz knjige AKROBATI, ki jo je zapisala slovenska pisateljica Petra Škarja, opisuje pa pot Katapulta in Dewesofta ter nasploh razmišljanje vizionarja Jureta Kneza.