Vas mučijo bolečine v križu? Imate razbolen križ, ki vas ovira pri vsakdanjih opravilih? Potem vas vabimo k branju naslednjega članka. Bolečine v križu že dolgo ne veljajo za bolečine, ki spremljajo zgolj starejše, temveč s evse več pojavljajo tudi pri mladih. Pogost vzrok za bolečine v križu pa so nepravilna drža ter prekomerno sedenje, ki je zaradi dolgih ur večinoma nepravilen. 

Bolečine v križu se pojavijo, kot smo že rekli pri osebah, ki veliko ur preživijo v pisarni, za mizo, v sedečem položaju. Bolečine v križu so v takšnih primerih popolnoma normalne, kajti človeško telo, ni narejeno za sedenje in nam na tak način  sporoča, da potrebujemo pomoč oziroma več gibanja. Velikokrat pa do bolečine v križu pride tudi zaradi različnih poškodb pri delu ali pa pri športu, te pri športu so še kako pogoste. Najbolj pogosto si hrbet poškodujemo pri športih kot so tek, tenis, golf, jadranje in podobnih športih. Zelo pogoste so napake predvsem pri rekreativnih športnikih, ki imajo premalo predznanja o tem, katere mišice je potrebno razvijati, pri profesionalnih športnikih do teh poškodb ne pride velikokrat, saj imajo kondicijske trenerje in pa fizioterapevte, ki poskrbijo, da se vse mišice razvijajo pravilno oziroma poskrbijo da se okrepijo tudi hrbtne mišice. Najbolj pogost napaka je ta, da preveč okrepimo trebušne mišice pozabimo pa na hrbtne. Tako si lahko poškodujemo hrbte in začutimo bolečine v križu ob vsakem nenadnem gibu ali premik

Kot smo že omenili se lahko poškodujemo tudi pri delu na delovnem mestu. Te se pogostokrat pojavijo zaradi gibov, ki jih naredimo velikokrat, ponavadi pa so vsi ti gibi tudi napačni, najbolj pogosto pride do poškodb zaradi dvigov prevelikega bremena, ki ga dvigujemo napačno. To je recimo pogosto pri delavcih v proizvodnjah, skladiščih, trgovinah, kuhinjah, vrtcih in podobno. Ter kot smo že omenili tudi pri delavcih, ki veliko sedijo.