Zdravstveno zavarovanje v Sloveniji obsega obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje. Obvezno zdravstveno zavarovanje krije široko paleto zdravstvenih storitev, vključno z bolnišničnim zdravljenjem, ambulantnim zdravljenjem, preventivnim zdravljenjem in zobozdravstveno oskrbo. Dodatno zdravstveno zavarovanje je neobvezno in krije storitve, ki niso vključene v paket obveznega zdravstvenega zavarovanja. Z obveznim in dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem vam ni treba plačevati dodatnih stroškov za obisk zdravnika ali plačilo storitev. To pomeni, da vam nikoli ne bo treba skrbeti za nepričakovane račune za zdravljenje. Poleg tega bo vaše dodatno zdravstveno zavarovanje krilo stroške vseh receptov, ki jih boste morda potrebovali.

Dodatno zdravstveno zavarovanje

Na znesek, ki ga bodo zavarovalnice izplačale za zdravljenje, vplivajo številni dejavniki. Najpomembnejši dejavnik je vrsta zavarovanja, ki ga imate. Obvezno zavarovanje, znano tudi kot osnovno zdravstveno zavarovanje, v povprečju krije približno 70 % stroškov zdravljenja. Dopolnilno zavarovanje krije preostalih 30 %. Aplikacija Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) je bila ustvarjena z namenom, da bi zavarovancem zdravstvenega zavarovanja zagotovila boljše in celovitejše informacije o njihovih pravicah in obveznostih. Z aplikacijo ZZZSja lahko na pametnem telefonu ali tabličnem računalniku spremljate podatke o urejenosti svojega obveznega in dodatnega zdravstvenega zavarovanja.

Zaradi naraščajočih stroškov zdravstvenega varstva se vse več ljudi odloča za dodatno zdravstveno zavarovanje, ki jim pomaga kriti stroške. Toda ali se dopolnilno zdravstveno zavarovanje splača? Ko poskušate ugotoviti, ali je dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerno za vas, morate upoštevati nekaj stvari. Prva je, ali menite, da potrebujete kritje ali ne. Če ste zdravi in ste le redko potrebovali zdravnika, se vam dopolnilno zdravstveno zavarovanje morda ne zdi potrebno. Če pa imate kronične bolezni ali ste morali v preteklosti pogosto obiskovati zdravnika, je dopolnilno zdravstveno zavarovanje morda dobra ideja. Pomaga lahko pokriti stroške nepričakovanih računov za zdravljenje in zagotavlja mirno vest, da imate zagotovljeno kritje v primeru nesreče ali bolezni. Prepričajte se, da razumete, kaj krije vaša polica in česa ne, ter razmislite, ali je kritje vredno svoje cene. Če še vedno niste prepričani, ali je dopolnilno zdravstveno zavarovanje primerno za vas, se posvetujte s svojim zdravnikom ali finančnim svetovalcem. Ti vam lahko pomagajo pretehtati prednosti in slabosti ter sprejeti odločitev, ki je primerna za vas.