Kategorizacija apartmaja v katerem sprejemate goste pomeni, da bodo gostje, preden pridejo vedeli, v katero kakovostno skupino spada vaš nastanitveni obrati. Kategorizacija apartmaja je skupek pravil, ki upoštevajo površino nastanitve in kakovost opreme v njem. Kategorizirajo se apartmaji, turistične kmetije, hoteli, penzioni, gostišča, sobe, kampi, počitniške hiše, marine in stanovanja. Če tega ne morete narediti sami, je najbolje, da najamete strokovnjaka, ki bo vse uredil za vas tako, da boste lahko oddajali svojo lokacijo gostom.

kategorizacija apartmaja

Kategorizacija apartmaja pomeni, da bo vaš nastanitveni obrat dobil določeno število zvezdic, ki povedo gostom, kako kakovostno nastanitev imate kar za seboj potegne tudi ceno vaše storitve. Strokovnjaki pa vam lahko poleg te storitve uredijo tudi trženje in vodenje nastanitve, da vi s tem ne boste imeli nobenega dela. Vsekakor pa je kategorizacija apartmaja obvezna in zelo priporočljiva, ker boste na ta račun prejemali določene goste, ki iščejo določeno kakovost storitve in bodo točno vedeli, kaj ponujate ter kaj lahko pričakujejo.

Še posebej je kategorizacija apartmaja pomembna tujim gostom, ki so običajno bolj zahtevni in hočejo večje udobje ali pa tudi ne, mladi in avanturisti tega ne iščejo, zato pridejo v poštev seveda tudi tiste nastanitve z manj zvezdicami, ki bodo privabile take goste. Če imate nastanitev, ki lahko prejme največ tri zvezdice, lahko to ocenjevanje organizirate in uredite sami. Če pa bi radi prejeli štiri ali pet zvezdic, je najbolje, da vam to uredi strokovnjak. Ta je zunanji ocenjevalec in vam brez zapletov uredil celoten postopek ocenjevanja.

Da bi pridobili kategorizacijo, morate izpolniti spletni obrazec. Vendar se je treba zavedati, da kategorizacija apartmaja ni večna in da jo je potrebno na nekaj let obnoviti, običajno na 5 let, da se zopet oceni kakovost nastavitve, če je še v enakem stanju, kot prej. Seveda se postopek ponovi tudi, če pride do spremembe v boljšo ali slabšo kakovost. Za vse to bo poskrbel vaš strokovnjak in vam bo uredil tudi vse ostalo, kar potrebujete.

Preden se lotite tega pa je seveda treba apartma registrirati in urediti vse tehnične podrobnosti, ki so nujne in usklajene s pravili za oddajanje apartmajev. To vam vse lahko uredi in svetuje strokovnjak. Če hočete prejeti na primer eno zvezdico, so zahteve take, da mora biti ena oseba dosegljiva gostom 24 ur na dan, apartma mora biti očiščen vsaj enkrat tedensko, zamenjana posteljnina, prostora mora biti vsaj 8 m2 na osebo, dovolj prostora za odlaganje oblačil, cenik in podobno. Ko te pridobili zvezdice in dovoljenje, mora biti apartma primerno označen.