Kadar gradimo ali prenavljamo hišo nam vedno naproti pride 100 vprašanj. Kako narediti to? Koliko tega? To ali tisto?  Isto je pri toplotni izolaciji. Vsako telo ima neko temperaturo, ki jo lahko oddaja od enega do drugega telesa, dokler temperaturi ne dosežeta enake stopinje. Vsak material ima nenehno toploto prevodnost. Manjša kot je toplotna prevodnost materiala, boljši izolator je.  Zato več kot je izolacije, boljše je. Toplotni tok je odvisen od temperaturne razlike Toplotna izolacija je pomembna za hišo, saj je odvisno od izolatorja koliko toplote in mrzlega zraka bo prišlo v hišo.

materiali za toplotno izolacijo so: steklena volna, kamena volna, konoplja, bombaž, slama, lan, kokosova vlakna in podobno. večinoma toplotno prevodnih materialov je od 0,03do 0,05, (klasična, steklena in kamena volna)

Na spodnji sliki je prikazana steklena volna.

Izolacijo delimo na tri vrste: izolacijo nad škarniki, izolacijo med škarniki in izolacijo pod škarniki. 

Stare hiše so zelo slabo izolirane, nekatere sploh nimajo zaščitnega toplotnega ovoja. Včasih ni bilo predpisane zunanje toplotne zaščite. zdaj vemo, da je pomemba dobra zaščite hiše zaradi cen in tudi zaradi zagotavljanja večje trajnosti gradbene konstrukcije.

Pod sekundarno kritino moramo položiti toplotno izolacijo, da poleti preprečimo segrevanje podstrehe. Zaradi slabe namestitve izolacije in fasade se lahko pod njo začne razpadati, enako kot med zaključnim slojem in ometom. Na zadnjem lahko nastanejo tudi razpoke. fasadni sistem je sestavljen iz plasti, ki morajo biti v pravilnem zaporedju in po fizikalnih in kemijskih lastnostih združljive.  Posameznih plasti nikoli ne smemo združevati sami. Nekateri ponudniki imajo že sestavljene fasadne sisteme, le pa se odločimo, da jih bomo združili sami, moramo izbrati take, ki sodelujejo.

Proizvajalci neprestano predstavljajo nove izdelke. Nove izdelke zaznamujejo nove barve. steklena voln ni več rumene temveč bele in rjave barve, EPS pa ni več bel ampak črn. S tem prikazuje, da je toplotna izolacija bolj prijazna do okolja.