Vsi ste zagotovo že slišali za besedo ortodont. Zdaj mogoče ravno vsi ne veste kaj bi ta človek naj počel. No ortodonti se ukvarjajo z ravnanjem vaših zob oziroma ravnanjem vašega ugriza. Ker ne raven ugriz nas največkrat moti in nam tudi zbija našo samozavest. Ortodont bo stanje vaših zob popravil in vaš nasmeh bo spet raven in lep.

ortodont

Vsi smo že videli nekoga z zobnim aparatom, pa naj je to stalen ali snemljiv zobni aparat. Vsi tudi vemo, da so zobni aparati za ravnanje naših zob. Ampak to vam ne naredi zobozdravnik, ampak ortodont, ki je za to izučen. Pri njem boste dobili zobni aparat, odvisno kakšnega pa je od stanja vašega ugriza. Seveda vam bo zobe najprej pogledal in se nato odločil, če ste kandidat za stalni ali snemljivi zobni aparat. Glavna razlika med aparatama je, da je stalni gor in ga ne moremo sami odstraniti, temveč to lahko stori le ortodont. Pri začasnih je pa tako, da jih odstranimo pred vsakim obrokom, ker z njim se ne da jesti oziroma se ne sme. Pri stalnih aparatih ali tako imenovanih tudi pri zvezdicah, pa je tako da z njim jemo in pa za čiščenje se dobijo posebne zobne ščetke.

Ortodont je torej oseba, ki se ukvarja z ravnanjem naših zob oziroma ugriza. Le on je odgovoren samo za to in nič drugega. Za kakšno puljenje zob, čiščenje in tako dalje so pa odgovorni zobozravniki. Je pa še ena posebnost ortodontov. Otroci jih imajo čisto zastonj in tudi zobni aparati so zastonj. Pri odraslem pa je potrebno za zobni aparat plačati. Ker pa zobni aparati ni ravno poceni, si pa ortodonta skoraj noben odrasel ne more sploh privoščiti. K ortodontu vas bo napotil vaš osebni zobozdravnik, če bo le ta opazil kriv ugriz in krive zobe.