Predstavljajte si, da se po devetih mesecih varnega, toplega in mirnega zavetja znajdete v neznanem, glasnem in hladnejšem okolju. Vse, kar si želite, je topel objem in varno zavetje. Seveda nič ne prekaša toplote mamine kože in njenega glasu, a ko je čas, da nežno novorojenčkovo kožo prvič zavijemo v toplo odejico, je izrednega pomena, da je le-ta mehka, nežna in topla.

Otroške odejice so že od samega rojstva nepogrešljiv dodatek za nego novorojenčkov in malčkov. Ne samo, da nudijo toploto in udobje, ampak igrajo tudi pomembno vlogo pri razvoju dojenčka.

Vabljeni, da se skupaj z nami podate na raziskovanje odejic in njihovega vpliva na otrokovo počutje.

Regulacija telesne temperature

V toplejših mesecih uporabite odejico iz materialov, ki dihajo

Novorojenčki in dojenčki so še vedno v fazi razvoja in njihova sposobnost, da sami regulirajo svojo telesno temperaturo, ni popolna. Zato so na tem mestu idealna izbira otroške odejice, ki jih bodo zaščitile pred previsokimi ali prenizkimi temperaturami. Otroške odejice na eni strani torej otroka ščitijo pred mrazom in mu pomagajo ohranjati toploto ter ugodno temperaturo, na drugi pa odejice iz dihajočih materialov (bombaž, muslin)  v toplejših mesecih omogočajo kroženje zraka, kar pripomore k ohlajanju otrokovega telesa in uravnavanju telesne temperature.

Vsekakor je pomembno, da za otroka izberemo pravo vrsto odejice glede na starost, letni čas in temperaturo v prostoru. V hladnejših mesecih so primernejše otroške odejice iz flanela in volne (toplejša materiala), v toplejših pa iz bambusa, bombaža ali muslina.

Pomirjanje in udobje

Že odrasli čutimo neizmerno udobje in toplino, ko se sproščeno nameščeni zavijemo v najljubšo odejo, ki nas razvaja s svojo mehkobo. Predstavljajte si, kako je lahko nežna, mehka, topla ali zračna odejica blagodejna šele za nežno dojenčkovo telesce, ki se na novo okolje šele privaja.

Otroške odejice dojenčkom nudijo občutek udobja in varnosti, kar je zlasti pomembno med prehodom iz maternice v zunanji svet. Mehka tekstura in prijeten oprijem odejice bosta dojenčka pomirila ter ga navdala z občutkom varnosti, topline in zaščite. Ker dojenčki in malčki hrepenijo po fizičnem stiku, jim lahko stiskanje z odejico nudi tisti varen občutek nenehne bližine in topline. Na odejico, njeno mehkobo in vonj, ki ga čez čas prevzame, se lahko dojenček tudi hitro naveže, zato otroške odejice nemalokrat postanejo tudi ljubkovalni oziroma tolažilni predmeti naših najmlajših. Stiskanje odejice jim tako lahko pomaga pri sproščanju in pomirjanju pred spanjem.

Otroške odejice torej otroke pomirjajo zaradi:

 • Znanega občutka
 • Poznanega vonja
 • Topline
 • Mehkobe
 • Varnosti in udobja
Otrok, zavit v odejico, bo čutil toplino, varnost in udobje

Otroške odejice in senzorična stimulacija

Senzorična stimulacija igra ključno vlogo pri celostnem razvoju otroka, saj spodbuja kognitivni, socialni in čustven razvoj. Pri stimulaciji gre za spodbujanje otrokovi čutov preko vseh senzoričnih dražljajev – dotika, vida, zvoka, okusa in vonja.

Otroške odejice lahko stimulirajo otrokove čute s svojo teksturo in barvami, s tem pa spodbujajo razvoj njegovih kognitivnih in motoričnih spretnosti. Odejice lahko vpletemo tudi v različne igre (se skrivamo, odkrivamo), kar pripomore k razvijanju socialnih vezi, koordinacije oči – roke ter finih motoričnih spretnosti. Tudi ko otrok zgrabi in raziskuje odejico, se razvija njegova ročna mišica in izboljšuje njegova sposobnost koordiniranja svojih gibov.

Pri novorojenčkih in dojenčkih za senzorično izkušnjo izberite mehke materiale in pletene vzorce ter kontrastne vzorce, ki jih v tej starosti otroci najhitreje zaznajo.

Za malčke pa izberite igrive motive in dizajne z dodatnimi senzoričnimi stimulacijami (različne teksture, zvočni dodatki).

Odejica je lahko most, ki krepi navezanost

Vzpostavljanje navezanosti je proces oblikovanja globoko čustvene povezave med staršem ali negovalcem in njegovim otrokom. Močna navezanost med staršem in otrokom je ključna za čustveni in socialni razvoj otroka.

Uporaba otroške odejice med hranjenjem ali crkljanjem lahko pomaga pri vzpostavljanju te navezanosti, saj odejica zagotavlja fizično povezavo med otrokom in osebo, ki ga neguje.

Pomembno dejstvo je tudi, da z odejico lahko postane močno povezan tudi vonj negovalca, kar otroku vedno zagotavlja znan in pomirjujoč občutek, ki ga povezuje z njegovim staršem ali skrbnikom. Tako ga lahko odejica, njena tekstura, vonj in občutek znanega pomirjajo ter v njem spodbujajo občutke varnosti in navezanosti.

Odejice lahko za otroka zagotavljajo tudi dosledno in predvidljivo okolje, kar pripomore pri krepitvi povezave med otrokom in njegovim staršem/skrbnikom. Ko je otrok zavit v odejico, se počuti zaščitenega in varnega, kar lahko pomaga zmanjšati tudi stres in tesnobo.

Odejica lahko postane otrokov priljubljen tolažilni predmet

Kako izbrati pravo?

Izbira otroške odejice morda ni tako lahka, kot se zdi na prvi pogled. Pomembno je, da izberemo takšno, ki bo ustrezala otroku in njegovi starosti ter potrebam, saj bo le tako lahko resnično služila svojemu namenu.

Za vas smo zbrali nekaj nasvetov, ki vam lahko olajšajo izbiro otroške odejice:

 • Upoštevajte starost otroka – dojenčki, stari manj kot 6 mesecev, bodo morda potrebovali odejice za zavijanje, ki posnemajo občutek bivanja v maternici, medtem ko bodo starejši otroci morda raje imeli odejice z igrivimi vzorci ali liki.
 • Bodite pozorni na material – bombažne odejice so lahke in zračne, primerne za toplejše okolje, medtem ko so flanelne in volnene odejice toplejše in primernejše za hladnejše okolje. Pletene odejice so prav tako zelo priljubljene, saj so mehke in udobne. Bodite pozorni, da otrok na določen material ni alergičen (volna).
 • Upoštevajte okolje in letni čas – vprašajte se, kje vse boste odejico uporabljali (kje otrok spi, jo boste imeli tudi v vozičku ali avtu?). Pomembno je tudi, da odejico izberete v skladu z letnim časom, v katerem jo boste uporabljali. V toplejših okoljih so primerne odejice iz lahkotnejših in bolj zračnih materialov, medtem ko so v hladnejših mesecih bolj primerne odejice iz toplejših materialov.
 • Preverite kakovost izdelave – odejica mora biti kakovostne izdelave in brez ostrih robov ali izboklin, ki bi lahko vašemu otroku škodovale.
 • Izberite pravo velikost – izberite odejico, ki je ustrezne velikosti za vašega otroka. Prevelika odejica lahko predstavlja tveganje za zadušitev, medtem ko premajhna odejica ne bo zagotavljala dovolj udobja.
 • Preverite navodila za vzdrževanje – pomembno je, da lahko otroško odejico enostavno očistite in dezinficirate.

Odejice so torej zelo pomembne za razvoj in udobje otroka, saj zagotavljajo občutke varnosti, udobja in topline. Postanejo lahko otrokov najljubši tolažilni predmet, ki mu bo pomagal pri umirjanju in spanju. Zato izberite mehko, dihajočo in nežno odejico, s katero se bo še dolgo rad pokrival in igral ter si jo morda celo nekoč shranil v spominsko škatlo in jo čez vrsto let podaril svojemu otroku.