Z zdravljenjem parodontalne bolezni se ukvarja veja dentalne medicine, imenovana parodontologija. Kdo je parodontolog in kako priti do pregleda pri njem, izveste, če pritisnete na priloženo povezavo. Zdravje dlesni je izjemnega pomena, z njimi pa ima danes vse več ljudi težave. Tu pa nastopi parodontologija in parodontolog, ki obravnava vnetne spremembe obzobnih tkiv, torej paradontalne bolezni. Do nje pride, ko bakterije poškodujejo mehko tkivo in indirektno uničijo kost, to vnetje pa imenujemo parodontitis.

parodontolog

Kateri so simptomi parodontalne bolezni?
Simptomi so pogosto blagi, bolečine pa redko prisotne, zato se bolezni včasih dolgo časa ne opazi in je že nujno, da z zdravljenjem začne parodontolog. Kljub temu pa obstajajo prvi znaki, ki bi lahko pomenili parodontalno bolezen in so lahko pozorni nanje. Prvi znak je sprememba dlesni, ki se spremenijo iz običajno rožnate barve, v rdečo in so otekle. Prav tako je lahko krvavenje dlesni ob ščetkanju ali nitkanju zgodnji pokazatelj bolezni, enako še iztekanje gnoja in majavi zobje. Med zgodnje znake sodijo še slab zadah in okus, premikanje zob bolj narazen ter navidezno daljši zobje, zaradi odstopanja dlesni od zob. Če opazite kateregakoli izmed simptomov, ukrepajte in se naročite na pregled.

Zakaj pride do parodontalne bolezni?
Glavni razlog za nastanek bolezni je kopičenje bakterijskega plaka, to so mehke zobne obloge, ki se nabirajo na površini zobne korenine. Nabirati se začnejo zaradi slabe ustne higiene, zaradi zobnega kamna, slabih protetičnih nadomestkov ali pa zaradi genetike. Slednja je lahko razlog, saj je parodontitis do neke mere tudi dedna bolezen. Te mehke obloge pa sčasoma postanejo trde, odstrani pa jih lahko le parodontolog ali ustni higienik. Če se bolezni ne zdravi, lahko pride celo do popolne izgube zob. Pravilno ukrepanje ob prvih znakih je boljša higiena ustne votline. Zato bodite pozorni na znake in čimprej ukrepajte. Če pa bolezen že napreduje, je potrebno ukrepanje parodontologa.