Posavje je eno izmed bolj zanimivih pokrajin v Sloveniji. Je čarobno in posebno (več o Posavju lahko izveste na https://www.nadlani.si/potovanja/posavje-izlet-po-sedmih-velicastnih-gradovih/) mesto. Značilno je po sedmih gradovih, ki so lepo ohranjeni.

Posavski gradovi so kulturna dediščina in vstop v zgodovino Slovenije. Ti gradovi so izjemno ohranjeni in nas spominjajo na pretekle čase. Največji in najbolj ohranjeni slovenski gradovi Posavja so:

Grad Brežice

Stoji na levem bregu Save. Je dvonadstropni grad, ki je najmočnejša stavba v Brežicah. Predstavlja zgodovino Brežic in Posavja že od prazgodovine.

Grad Kunšperk

Grad stoji v Bistrici ob Sotli na skalni polici. Izhaja iz obdobja vladavine Celjskih grofov in je zelo pomembna slovenska dediščina. Razpadati je začel v 17. stoletju.

Grad Mokrice

Je prvi grad v Posavju, ki je danes hotel za goste. Ima čudovito vinsko klet, restavracijo in golf igrišče z 18 luknjami. Grad je bil zgrajen v 14. stoletju na mestu, kjer je prej stala rimska utrdba.

Grad Rajhenburg

Grad stoji poleg potoka Brestanice in reke Save. Tako ime je dobil po njegovih lastnikih. Uporabljen je bil vse do leta 1881 za viteške namene. Do leta 1941 je deloval kot taborišče za izgon Slovencev med nemško okupacijo. Sedaj že od sedemdesetih let je preurejen b muzej in prostor za prireditve. Upravlja ga Kulturni dom Krško, ki ga daje tudi v najem.

Grad Sevnica

Stoji nad starim mestnim jedrom Sevnice. Ta grad ni prvotni. Na tem mestu je v 12. stoletju stal drugi grad. V 15. stoletju pa je bil v času kmečkih uporov porušen. Dandanes je grad središče kulturnega dogajanja .

Grad Svibno

Stoji v Radečah že od 12. stoletja in spada pod tiste, ki niso vzdrževani.  Od 17. stoletja je samo še ruševina. Čeprav je le še ruševina, je še vedno dediščina in ponos Sloveniji.

Grad Kostanjevica

Grad je znan tudi kot  Cistercijanski samostan Kostanjevica. Zgrajen je bil leta 1234. je spomenik slovenske kulture. Danes je dom galerije Božidar Jakac. V samostanu se dogajajo tudi različne prireditve, kot so poroke.