Preveri domeno še preden domeno registriraš, kajti lahko da je že zasedena. Lahko imate še tako dobro idejo za domeno, če pa jo je nekdo že pred vami zakupil, ne morete narediti ničesar, razen to, da e obrnete na lastnika domene in ga prosite zanjo pa upate, da vam je ne bo mastno zaračunal. Če pa domeno že imaš, pa se lahko preveri svojo domeno tudi na spletni strani Domence, da boste točno vedeli, kdo je lastnik, ste vi ali kdo drug, koliko časa še velja in kje gostuje. Ti podatki so javno objavljeni.

Ste vedeli, da se preveri domeno lahko na spletnih straneh podjetij, ki se s tem ukvarjajo? Ne čisto na vseh, na kakovostnih pa se lahko. Tako boste lahko tudi našli dobro ime za domeno, ker vam bodo predlagali, kakšne domene so na voljo. Tam boste lahko tudi videli, katere domene s katerimi končnicami so na voljo. Ni vseeno, kateri končnico izberete.

preveri domeno

Če se orientiraš na slovenska trg, potem preveri domeno s končnico si, kajti to pomeni, da je spletna stran pri nas na slovenskem, te domene pa dodeljuje Arnes organizacija, ki preveri, če imate registrirano podjetje ali drugo pravno osebo. Drugače te končnice ne morete dobiti. 

V drugem koraku preveri domeno s končnico eu, kajti to je domena, ki je na področju Evrope in je za celotno EU tudi dostopna brez omejitev, je pa nekoliko dražja. Lahko izbere tudi domeni com za podjetje ali neprofitno organizacijo org. Če boste prodajali v drugih državah je smiselno zakupiti domene z njihovimi končnicami, na primer Italija ima končnico it, Avstrija au in Nemčija de. 

ste vedeli, da nekateri dobro služijo z zakupom domen? skušajo ugotoviti, katera domena bi bila lahko iskana in aktualna ter jo zakupijo za nekaj let in če se najde kupec, ki bi jo res rad imel, jo lahko prodajo za zelo velike denarje.