Prsna črpalka je pripomoček, ki se uporablja pri dojenju majhnih otrok. Izvede se lahko tudi izposoja prsne črpalke za določeno dojilno obdobje, da si znižamo stroške nakupa svoje prsne črpalke.

prsna-crpalka-rocna

Prsna črpalka vsebuje cevko za črpanje z stekleničko, različne nastavke za bradavice ter samo napravo z črpanje. Izbirate lahko med električno ali ročno prsno črpalko. Tako kot druge dejavnosti se je treba črpanje mleka tudi naučiti. Pred vsakim črpanjem mleka pa naj bo to ročna ali električna prsna črpalka si je vedno potrebno očistiti roke z vodo ter prsi z krpo za umivanje. Prostor v katerem boste opravljali dojenje naj bo tih in odmaknjen saj boste tako lahko bolj sproščeni, kar bo povzročilo lažji pretok mleka za vašega malčka. Nastavek za dojenje previdno pritisnite na prsi, tako da pokrijete in zaščitite občutljivo tkivo. Za lažje in bolj sproščeno počutje pa si lahko pomagate z slikami vašega malčka ali drugimi dejavniki, ki bi vas lahko sprostili ob črpanju mleka.

Če želite mleko shraniti in si izdelati zalogo obstajajo prave stekleničke za vas, ki vam to omogočajo. Stekleničke lahko namestite neposredno na prsno črpalko s tem pa se znebite pretakanja hkrati pa so stekleničke popolnoma trajne saj jih lahko brez težav sterilizirate in ponovno uporabite. Katera vrste prsne črpalke bo prava za vas pa je odvisno od intenzivnosti dojenja. V primeru, da materinega mleka ne rabite črpati pogosto, bo preprosta ročna črpalka prava izbira za vas. Ročna prsna črpalka je primerna za črpanje majhnih količin mleka hkrati pa je tiha in kompaktna. Pri pogostih potrebah dojenja in črpanja mleka ali dojenju pri katerem prihaja do težav , službenih razlogov je električna prsna črpalka bolj učinkovita in hitrejša. Načrpano mleko pa je potrebno tudi pravilno shranjevati in sicer  sveže načrpano mleko pri sobni temperaturi zdrži 5-9 ur v hladilniku ali zmrzovalniku pa lahko traja tudi od 72 ur do šestih mesecev.