Gradite ali obnavljate hišo? Nikar ne pozabite na napeljavo vodovodne inštalacije. Voda je namreč v današnjem času nepogrešljiva in nujno potrebna v vsakem gospodinjstvu. Potrebujemo jo za umivanje, pranje posode in oblačil, kuhanje, pitje, zalivanje, čiščenje in še kaj. Danes si zelo težko predstavljamo, kako so živeli par generacij nazaj, ko jim voda ni pritekla iz pipe, ampak so morali ponjo v bližnje ali bolj oddaljene potoke in reke in jo v vedrih nositi domov. Najbrž nam ni treba poudarjati, da je bilo to kar naporno delo, sploh če potoka ni bilo kje v bližini, vedra polna vode, pa so zelo težka. Poleg tega je bilo treba biti pri uporabi vode varčen, da je zaloga v vedru zdržala do naslednjega dne. Vendar tudi v današnjem času nimajo vsi take sreče, da bi jim voda pritekla direktno iz pipe – tu ne govorimo le o revnih državah sveta, ampak tudi o nekaterih bolj razvitih državah. Razlike o dostopnosti vode so tudi med mesti in podeželjem, saj ponekod na podeželju, sploh v bolj odročnih krajih, sploh nimajo napeljane vodovodne inštalacije.

Dobro vgrajena vodovodna inštalacija ima kar dolgo življenjsko dobo, zato se splača v njeno vgradnjo vložiti nekoliko več denarja in tako poskrbeti za dobro naložbo v prihodnost. Vodovodne inštalacije spadajo med grobo napeljavo, kar pomeni, da se jih vgradi takoj po končanih nosilnih stenah. Pomembno je pametno prerazporediti prostore – WC in kopalnico je najbolj ekonomično zgraditi vertikalno ali horizontalno ob kuhinji, saj s tem skrajšate razdaljo do vodovodov in posledično porabite manj materiala. To zagotavlja tudi enostavnejša popravila in zanesljivejše delovanje vodovodnega sistema.

Vodovodna napeljava obsega zunanji vod, ki je izven objekta in sega od priključka do vhoda v hišo ter notranji vod, ki gre od vhoda do posameznih notranjih izpustov. Vodovodne cevi je treba vedno napeljati vodoravno ali navpično, ne smete pa pozabiti niti na hišno kanalizacijo, ki skrbi za odvajanje odpadne vode.