Travarica je vrsta žgane pijače, ki je prepojena z lokalnimi aromatičnimi zelišči. Ugoden nakup travarice v spletni trgovini vam omogoči, da jo dobite kar preko kurirja kamorkoli na vašo lokacijo. Gre za tradicionalno žgano pijačo močnega okusa, ki se običajno povezuje s hrvaškimi obalnimi kraji. Osnova žganja je iz tropin ali sadnega žganja, kateremu dodajo številna zelišča, ki se razlikujejo od proizvajalca do proizvajalca. Je pa to odvisno od območja, kjer se jo prideluje in od letnega časa.

travarica
Travarica običajno vsebuje žajbelj, komarček, meto, kamilico, rožmarin, meliso, janež, mirto, timijan, majaron, pelin in lovorjev list. Zelišča se lahko macerirajo več dni, tednov ali celo mesecev. Po maceraciji žganje filtrirajo, rastline pa odstranijo. Nekateri v steklenici pustijo več zelišč. Travarica je bistra žgana pijača z zelenimi in rumenimi odtenki. Ima izrazit zeliščni značaj in rahlo grenak okus, končni profil okusa pa je odvisen od izbire zelišč in dolžine zorenja.
Hrvaška travarica je dobila status zaščitenega artikla s strani Evropske unije. Poznavalci trdijo, da so zelišča, ki jih najdemo v hrvaških obalnih in gorskih regijah, močno aromatična, kar ustvarja značilen aromatični profil tega zeliščnega žganja. Poleg hrvaške travarice jo tradicionalno izdelujejo in uživajo v številnih drugih balkanskih državah. Na Balkanu ima dolgo zgodovino in domneva se, da je bila najprej narejena kot zdravilo, ki bi pomagalo pri lajšanju bolečin v želodcu. Čeprav mnogi še vedno verjamejo v njene zdravilne lastnosti, pa travarico danes uživajo predvsem kot odličen aperitiv ali digestiv.
V skladu s tradicijo, to žgano pijačo postrežejo v kozarcih. V spletni trgovini boste našl hrvaško travarico od podjetja Vinoplod z vsebnostjo alkohola 38 % in z značilnim okusom za to regijo. Priporoča se zgolj, kot aperitiv ali za razkužitev organov in ni priporočljiva za stalno uživanje, ker gre za izjemno močno pijačo, ki se pije bo posebnih priložnostih. Običajno na praznovanjih ali ko vas obiščejo gosti.