Išias je pogosta bolezen, ki vsako leto prizadene na milijone ljudi. Za išias je značilna bolečina, ki se širi iz spodnjega dela hrbta in po nogi navzdol. Išias je lahko posledica različnih vzrokov, vključno s hernijo diska, kostnimi ostmi in mišičnim neravnovesjem. Zdravljenje išiasa običajno vključuje počitek, led in toplotno terapijo ter vaje, ki raztezajo in krepijo mišice na prizadetem območju. V nekaterih primerih je za odpravo osnovne težave morda potrebna operacija. Gre za pogosto bolezen, ki lahko povzroči veliko bolečine in nelagodja. Dobra novica je, da je na voljo veliko različnih možnosti zdravljenja, ki lahko pomagajo ublažiti simptome in da boste spet živeli brez bolečin.

Išias

Eden najpogostejših načinov zdravljenja išiasa je počitek. To pomeni, da si odpočijete od vseh dejavnosti, ki bi lahko poslabšale vaše simptome, kot sta dolgotrajno stanje ali sedenje. Morda boste morali na prizadeto območje dali tudi led, da zmanjšate vnetje in bolečino. Pri lajšanju bolečin in sproščanju mišic lahko pomaga tudi toplotna terapija. Lahko poizkusite tudi Smrekovit izdelke. Kot del zdravljenja išiasa se pogosto priporočajo vaje, ki raztezajo in krepijo mišice na prizadetem območju. Te vaje lahko pomagajo zmanjšati pritisk na živec ter izboljšajo vašo splošno moč in gibljivost. Operacija se običajno priporoča le kot zadnja možnost, ko druge metode ne prinesejo olajšanja. Če imate težave z išiasom, se morate z zdravnikom posvetovati o najboljših možnostih zdravljenja. Ni treba trpeti v tišini – pomoč je na voljo in lahko se vrnete k življenju brez bolečin.

Bolečina je lahko od blage do hude in je pogosto močnejša, kadar dolgo sedite ali stojite. Obstaja več različnih načinov zdravljenja išiasa, najboljši za vas pa je odvisen od vzroka bolečine. Če bolečino povzroča hernija diska ali spinalna stenoza, vam lahko zdravnik na primer priporoči fizično terapijo, epiduralne injekcije ali operacijo. Če bolečino povzročajo mišični krči, vam lahko zdravnik priporoči toplotno terapijo, masažo ali raztezanje. Če imate išias, lahko doma naredite nekaj stvari za lajšanje bolečin. Lahko na primer vzamete zdravila za lajšanje bolečin brez recepta, kot sta ibuprofen ali paracetamol. Na boleče mesto lahko za 20 minut nanesete tudi toploto ali led. Poleg tega lahko poskusite izvajati blage raztezne vaje in vaje za izboljšanje gibljivosti in obsega gibanja. Če je bolečina huda ali se z domačim zdravljenjem ne izboljša, se dogovorite za obisk pri zdravniku. Ta bo lahko diagnosticiral vzrok bolečine in vam predlaga najboljše zdravljenje. Masažna terapija lahko pomaga sprostiti napete mišice in zmanjšati vnetje. To lahko zmanjša pritisk na išiasni živec in ublaži bolečino.