Črni petek, oziroma black friday, kot ga originalno imenujemo, je praznik za vse, ki radi nakupujejo. K nam je prišel iz Amerike, podobno, kot ostali prazniki, kot naprimer noč čarovnic, Valentinovo, in drugi. V bistvu imamo kar radi ameriške praznike, še posebej če so tako radodarni kot je black friday. Edini praznik, ki se ga dejansko veselimo celo leto še bolj kot ostale, to pa zato, ker si na ta dan lahko damo duška vsi šopoholiki.

 

black-friday

 

Prvi črni petek je posledica zloma borze, ki je bil zadnji petek v novembru dolga leta nazaj. Od takrat se tradicija nadaljuje in tako je black friday vsako leto na zadnji petek v novembru, v Ameriki sledi po zahvalnem dnevu. Nekatere trgovine znižajo svoje cene že nekaj dni prej, ampak pravi popusti so pa ravno na ta dan, ko cene padejo zelo nizko, celo do 90%. Tako si lahko privoščimo veliko stvari za majhen denar. Vse od elektronike, pohištva, nakita, oblačil in obutve, res vse, razen živil, lahko kupimo po smešno nizkih cenah.

Black friday pa ni samo praznik za nakupovalce, ampak je voda na mlin vsem trgovcem. S tem ko se cene znižajo, privabijo veliko več potrošnikov in tako se več proda. Vsak potrošnik, ki gre po nakupih, pa ne bo kupil samo eno stvar, ampak več, ker ve, da se mu splača. Tako smo pravzaprav zadovoljni vsi, tisti, ki radi dobro in poceni nakupujemo in trgovci, ki želijo več zaslužiti.

Škoda, da je black friday samo enkrat na leto, ker bi se ta način nakupovanja dobro obnesel tudi naprimer poleti, ko bi ljudje nakupovali preden gredo na dopust. Letos bo črni petek 27. novembra, tako da jaz že komaj čakam. Že nekaj časa imam listek z željami, kaj vse bom takrat nakupila. Pa tudi Božička bom takrat poslala po nakupih, saj veste, da malo prišpara.