Električna kolesa so sodoben izum in pomagajo ljudem pri poganjanju kolesa na dolge razdalje ter v klance. Tako električna kolesa lahko vozi vsak, tudi če nima kondicije ali če težko hodi, zato so super za te ljudi, da jim olajšajo premikanje po mestu ali da gredo lahko na izlet in v hribe ter se rekrutirajo in tako stalno pridobivajo kondicijo ter razvijajo živčevje. To so dejansko navadna kolesa, ki imajo električni motor in baterijo. Njihov program se vklopi takrat, ko nastavite, da potrebujete pomoč pri poganjanju, kar kolo samodejno zazna in vklopi pomoč. Če pa se peljete po klancu navzdol, pa se motor spremeni v dinamo in polni baterijo.

električna kolesa

Sodobna električna kolesa imajo Litij Ionsko baterijo, ki je lahka in shrani več električne energije. Ne smete jo povsem sprazniti niti ni dobro, da jo povsem napolnite, kar je enako kot pri telefonu. Deluje drugače, kot svinčene baterije in za okolje tudi ni tako škodljiva. Če boste za baterije srbeli dobro, bodo zdržale vrsto let in jih ne bo treba menjati, ker je to kar velik strošek. Kako močno baterijo in motor kupite, pa je odvisno do vaših potreb

Če se boste peljali daleč in premagovali večje klance, je bolje kupiti električna kolesa z močnejšo baterijo in motorjem. Ta so primerna za dolge ture, izlete in vožnjo v šolo ali službo ter za nakupe in še za marsikaj. Vendar se splača. Predvsem zato, ker se vozite po svežem zraku in ne boste nikoli prepoteni. Sami uravnavate nivo vožnje, kaj in kam greste, ni vam treba čakati in ne boste se zataknili v koloni.

Vedno boste tudi dobil parkirišče. Skrbeli boste za gibanje in lastno zdravje ter hkrati ne boste nič onesnažili okolja, zato so ta kolesa vedno bolj popularna v mestu ni na podeželju. Ko boste tako kolo imeli, ga boste vedno vozili. Za električna kolesa je treba skrbeti in jih ne puščati na mrazu ter vlagi ali dežju, ker je elektrika občutljiva na to in se lahko tudi baterija pokvari. Kolo spravite na suho in toplejše mesto, baterijo pa enkrat mesečno polnite, da bo trajala. Kupite pa tako kolo, ki vam ustreza, ker je veliko modelov. Nekatera so mestna kolesa, cestna in tudi gorska.