Vse prevečkrat pozabljamo, da so naše noge tiste, ki nas vsak dan nosijo skozi življenje, zato si zaslužijo vso našo pozornost in skrb. In če si dame običajno pedikuro privoščijo iz estetskih vidikov, na drugi strani obstaja tudi medicinska pedikura – junaknadomu.si, ki estetiko presega. Ta je namenjena vzdrževanju in izboljšanju zdravja nog, hkrati pa preprečuje morebitne težave, ki bi se lahko pojavile v prihodnosti.

V tem članku bomo raziskali pozitivne učinke medicinske pedikure in za koga je najbolj priporočljiva, seznanili pa vas bomo tudi z možnostjo izvajanja medicinske pedikure na domu.

Razumevanje medicinske pedikure

Poskrbite za zdravje svojih stopal

Dejstvo je, da če stopal ne negujemo redno, se kaj kmalu na njih nabere suha koža, pojavijo pa se lahko tudi glivična obolenja, kurja očesa ali vraščeni nohti, kar povzroča neprijetne bolečine. V izogib temu se priporoča pravočasna pomoč, ki posamezniku lahko olajša vsakodnevne korake ter hojo. In tukaj nastopi medicinska pedikura.

Gre za postopek, ki ga izvaja strokovnjak za nego stopal, običajno pediker ali drugo strokovno osebje, specializirano za nego stopal. Pri tem postopku se odstranjujejo kurja očesa, otiščanci, vraščeni nohti in zadebeljena koža na stopalih, na koncu pa se običajno izvede še masaža stopal.  Cilj medicinske pedikure je zdravljenje in preprečevanje različnih težav s stopali (vraščeni nohti, otiščanci, hude razpoke in druge kožne bolezni).

Medicinska pedikura vključuje podrobno analizo stanja vaših nog in stopal, specializirane tretmaje in priporočila za nadaljnjo nego doma.

Pozitivni učinki

Medicinska pedikura je ključna za zdravje nog, saj pomaga ohranjati kožo in nohte v dobrem stanju,  preprečuje težave, ki bi lahko privedle do bolečin in neugodja, ter ohranja noge močne in zdrave. S tem za stopala in splošno zdravje prinaša številne koristi:

 1. Izboljšuje zdravje kože in nohtov: Medicinska pedikura vključuje temeljito čiščenje, piling in vlaženje, kar pomaga ohranjati kožo mehko in zdravo ter preprečuje suhost in razpoke. Prav tako se posveča negi nohtov, kar preprečuje vraščanje nohtov in glivične okužbe.
 2. Zdravi in preprečuje težave s stopali: Specialist za medicinsko pedikuro lahko prepozna in zdravi različne težave, kot so kurja očesa, trda koža, bradavice in glivične okužbe. Redne medicinske pedikure lahko tudi pomagajo preprečiti te težave v prihodnosti.
 3. Izboljšuje krvni obtok: Masaža stopal, ki je del medicinske pedikure, spodbuja krvni obtok, kar lahko pomaga zmanjšati otekline in bolečine v nogah, hkrati pa izboljša splošno zdravje stopal.
 4. Dviguje razpoloženje: Kot vsaka nega telesa, tudi medicinska pedikura pomaga izboljšati razpoloženje. Ko poskrbimo za svoje telo, se počutimo bolje, kar pripomore k našemu splošnemu počutju in zdravju.
 5. Prepoznava zgodnje težav: Strokovnjaki za medicinsko pedikuro so usposobljeni za prepoznavanje zgodnjih znakov različnih zdravstvenih težav, kot so sladkorna bolezen ali revmatična obolenja. To omogoča zgodnje zdravljenje in preprečevanje hujših težav.
 6. Izboljšuje ravnotežje in gibanje: Zdrave noge in stopala so ključni za našo mobilnost in ravnotežje. Z odpravo bolečin in neugodja ter izboljšanjem zdravja stopal, lahko medicinska pedikura pomaga izboljšati naše gibanje in stabilnost.
 7. Uči o pravilni negi stopal: Med medicinsko pedikuro lahko strokovnjaki za nego stopal ponudijo nasvete in priporočila za pravilno nego stopal doma, kar pomaga ohranjati stopala zdrava med posameznimi obiski.

Komu se priporoča

Medicinska pedikura se priporoča predvsem diabetikom in osebam s težavami z ožiljem

Medicinska pedikura je primerna za skoraj vsakogar, še posebej pa za tiste, ki preživijo veliko časa na nogah (tekači, plesalci ali ljudje, ki delajo v poklicih, kjer je potrebno veliko hoje ali stoječega dela). Prav tako je priporočljiva za:

 • Sladkorne bolnike
 • Osebe, ki se spopadajo z revmo
 • Ljudi s prekomerno telesno težo
 • Starostnike

V čem se razlikujeta medicinska in klasična pedikura?

Verjetno se sprašujete, kako se medicinska pedikura razlikuje od klasične. Medicinska pedikura in klasična (ali kozmetična) pedikura se lahko na prvi pogled zdita podobni, saj oba postopka vključujeta nego stopal in nohtov. Vendar pa sta namen in poudarek teh dveh postopkov različna.

Medicinska pedikura:

 • Izvaja jo strokovno usposobljen zdravstveni delavec, kot je pediker ali medicinska sestra, specializirana za nego stopal.
 • Namenjena je zdravljenju in preprečevanju različnih težav s stopali, kot so kurja očesa, vraščeni nohti, glivične okužbe in druge kožne bolezni.
 • Osredotoča se na zdravje stopal in na splošno ne vključuje kozmetičnih storitev, kot je lakiranje nohtov.
 • Obsega podrobno analizo stanja nog in stopal ter priporočila za nadaljnjo nego doma.
 • Za nekatere ljudi, kot so tisti s sladkorno boleznijo, revmo ali drugimi posebnimi zdravstvenimi potrebami, je medicinska pedikura lahko ključnega pomena za ohranjanje zdravja stopal.

Klasična pedikura:

 • Izvaja jo kozmetičarka ali pedikerka, ki je usposobljena za osnovno nego stopal.
 • Glavni cilj je izboljšati videz stopal in nohtov. Vključuje postopke, kot so obrezovanje in piljenje nohtov, odstranjevanje trde kože, namakanje stopal, masaža in pogosto tudi lakiranje nohtov.
 • Klasična pedikura morda ne bo mogla učinkovito obravnavati določenih zdravstvenih težav s stopali, ki zahtevajo strokovno zdravstveno pomoč.
 • Čeprav lahko klasična pedikura izboljša posameznikovo udobje in počutje, njena glavna funkcija ni zdravljenje ali preprečevanje zdravstvenih težav s stopali.

Medtem ko klasična pedikura lahko pomaga ohranjati stopala urejena in negovana, medicinska pedikura omogoča globljo obravnavo morebitnih težav, ki bi lahko vplivale na zdravje ter dobro počutje posameznika. Če imate težave s stopali ali ste bolj izpostavljeni tveganju za njihov razvoj, bi bilo o medicinski pedikuri morda res smiselno razmisliti.

Medicinska pedikura na domu

Medicinska pedikura na domu je storitev, namenjena predvsem starejšim osebam, ljudem z zdravstvenimi težavami ali omejeno mobilnostjo ter tistim, ki imajo težave s stopali – sladkorni bolniki in ljudje s težavami z ožiljem. Ta storitev je še posebej pomembna za osebe z diabetesom, saj pravilna nega stopal igra ključno vlogo pri preprečevanju zapletov, kot so razjede ali diabetično stopalo, ki lahko vodijo v amputacijo.

Medicinska pedikura na domu se razlikuje od estetske ali klasične pedikure. Potrebna so poglobljena znanja, izkušnje in preciznost. Ta oblika pedikure vključuje številne dodatne storitve, kot so sanacija globljih kožnih razpok (ragad) na petah in drugih delih stopala, sanacija vraščenih nohtov, odstranjevanje globljih kurjih očes in otiščancev, oskrba žuljev, odstranjevanje trde kože in glivic na stopalu.

Postopek medicinske pedikure na domu je lahko kombiniran s klasično pedikuro, odvisno od želja in potreb posameznika. Posebnost storitve je tudi svetovanje uporabniku, kjer se obravnava problem in vzroki, ki so povzročili težave stopal, prstov in nohtov. Med izvajanjem se uporabljajo različni kirurški in drugi pripomočki.

Prednosti medicinske pedikure na domu vključujejo

 • udobje domačega okolja
 • več časa za druge aktivnosti
 • izogib nepotrebnim potem do izvajalcev
 • preprečevanje resnejših zapletov
 • ustrezno svetovanje in pomoč pri negi stopal
 • pravočasno opažanje nevarnih sprememb in napotitev na zdravniško obravnavo

Ta storitev zagotavlja, da so vaša stopala in nohti zdravi ter urejeni, kar prispeva k boljšemu splošnemu počutju in zdravju.

Naj bodo stopala odraz vašega zdravja

Če povzamemo, medicinska pedikura je več kot zgolj estetska nega stopal, saj predstavlja integralen del ohranjanja zdravja in dobrega počutja. Namenjena je ne samo izboljšanju videza stopal, temveč tudi obravnavi in preprečevanju različnih zdravstvenih težav, ki se pojavljajo na predelu stopal in nohtov na nogi. S svojim pristopom, ki združuje strokovno usposobljenost, natančnost in prilagojeno oskrbo, medicinska pedikura zagotavlja, da so posameznikova stopala ne le lepa, ampak tudi zdrava. Posebno pomembna pa je za tiste s specifičnimi zdravstvenimi potrebami (sladkorni bolniki ali starejši s problematičnim ožiljem), ki bi tovrstno nego v svoje življenje morali redno vključevati. Navsezadnje je zdravje stopal ključno za naše splošno dobro počutje in mobilnost, zato je investicija v medicinsko pedikuro investicija v naše zdravje.