Ključen del vsakega računalnika so monitorji. Nakup novega monitorja ni preprost in enostaven. Če sami sestavljate računalnik, veste, kako pomembna je izbira monitorja. Zato je ključno, da se dobro informirate o njihovih lastnostih in naboru funkcij, da lahko izberete najbolj primeren model monitorja za vaše potrebe. Trg ponuja široko paleto monitorjev, proizvajalci pa z vsakim novim modelom izboljšujejo njihove zmogljivosti, zato je pomembno, da ste seznanjeni z osnovnimi značilnostmi in funkcijami izbranega modela, da lahko ugotovite, ali je ta pravi za vas.

Monitorji
Trg ponuja široko paleto monitorjev.

Raznolika ponudba monitorjev za vsak namen in potrebo

Monitorje se lahko grobo razdeli v tri glavne kategorije glede na njihov namen: prva skupina so tisti, ki se uporabljajo v poslovnem okolju za prikazovanje dokumentov, videoposnetkov, predstavitev, itd., druga skupina so monitorji namenjeni igranju računalniških iger in morajo imeti visoko ločljivost in odzivnost, tretja skupina pa so tisti, ki so primerni za specifične poklice, kot so arhitektura, gradbeništvo, grafično oblikovanje, in potrebujejo visoke grafične zmogljivosti. V vsakem primeru, pa boste na monitorju verjetno gledali filme, serije, igrali video igre in ustvarjali dokumente, ne glede na njegov primarni namen.

Ponudba monitorjev na spletni strani Shoptok je obširna in vključuje monitorje priznanih blagovnih znamk. Na voljo so različne vrste monitorjev, vključno z LED, ukrivljenimi, 4K Ultra HD, LCD, LED TV monitorji in zasloni na dotik. Velikost monitorja je prav tako pomemben dejavnik pri izbiri in na strani Shoptok je mogoče najti različne dimenzije, ki so izražene kot dolžina diagonale monitorja v palcih. Ločljivost monitorja je tudi pomembna značilnost, večina modelov je na voljo z ločljivostjo 1920×1080, vendar so na voljo tudi modeli z največjo ločljivostjo 2560×1440 in drugimi ločljivostmi, kot so 3840×2160, 3440×1440, 2560×1080, 1280×1024, 5120×1440, 1920×1200, 1366×768, 3840×1080, 1600×900, 3840×1600, 1440×900, 1680×1050 in 3840×1200.

Monitorji

Izbirajte med modeli z optimalnim časom odziva in hitrostjo osveževanja

Čas odziva monitorja se nanaša na čas, ki ga monitor potrebuje za prehod iz ene barve v drugo, in običajno se meri v milisekundah za prehod iz črne v belo barvo in obratno. Najdete lahko monitorje s časom odziva v območju od 0.3 ms do 14 ms. Za večino uporabnikov, ki uporabljajo računalnik za preproste naloge, kot so brskanje po spletu, pisanje dokumentov in urejanje fotografij, verjetno ne bo pomembno, kakšen čas odziva ima njihov novi monitor.

Pomembno je ločiti čas odziva od hitrosti osveževanja monitorja. Hitrost osveževanja se meri v hercih (Hz) in predstavlja največje število, kolikokrat se slika na zaslonu monitorja lahko osveži. Na voljo so monitorji z različnimi hitrostmi osveževanja, vključno s 75 Hz, 60 Hz, 144 Hz, 165 Hz, 240 Hz, 100 Hz, 120 Hz, 180 Hz, 76 Hz, 360 Hz, 86 Hz, 170 Hz in 200 Hz. Višja hitrost osveževanja zagotavlja bolj stabilno sliko, čeprav lahko slika postane nekoliko manj ostra. Ob nižji hitrosti osveževanja je lahko slika bolj ostro definirana, vendar lahko manj stabilna, kar lahko obremenjuje človeško oko. Na voljo so tudi različne funkcije, ki jih podpirajo monitorji, vključno z Full HD, DVI, USB, DisplayPort in HDMI.

Ustvarite popolno igralno doživetje z ukrivljenimi modeli

Ukrivljeni monitorji so na voljo v ponudbi in so odlična izbira za igričarske navdušence in tudi za uporabo v pisarni, saj so vse bolj priljubljeni. Posebnost teh monitorjev je njihova zasnova širokokotnega zaslona, ki se osredotoča na obliko zrkla. Ukrivljen zaslon ne zagotavlja samo visoko kakovostne in poglobljene igralne izkušnje, ampak tudi zmanjšuje utrujenost oči. V kombinaciji s tehnologijo za zaščito oči pred utripanjem in oddajanjem modre svetlobe, ukrivljeni modeli zagotavljajo udobno uporabo tudi po več urah.

Najpomembnejša značilnost ukrivljenih monitorjev pa je, da se lahko popolnoma potopite v predstavljeni svet – bodisi v igrah ali pri gledanju filmov. Širokokotni modeli UltraWide so primerljivi s kinematografskimi zasloni z enakim razmerjem stranic – brez črnih pasov na vrhu in na dnu zaslona, kar povečuje realističnost in boljše doživetje. 

Odkrijte interaktivno prihodnost z ukrivljenimi zasloni na dotik!

Ukrivljeni zasloni na dotik so vse bolj priljubljeni tako pri poslovnih kot tudi pri domačih uporabnikih. Ti monitorji razširijo možnosti uporabe programske opreme in aplikacij z uporabo interaktivne tehnologije. Na voljo so različni monitorji z ukrivljenim zaslonom in ločljivostmi, ki zagotavljajo realistično barvno upodabljanje, visok statični kontrast, ter raven svetlosti, ki omogoča delo v različnih svetlobnih pogojih. Nekateri modeli imajo tudi možnost nastavitve zaslona in funkcije za zaščito oči, kot je zmanjšanje modre svetlobe. Monitorji z ukrivljenim zaslonom na dotik so zelo intuitivni za uporabo in zagotavljajo veliko delovno površino za uporabo na različne načine. Ponudba vključuje modele velikosti od 17 ”do 27” in nekateri imajo tudi certifikate IP54 in IP65, ki omogočajo delo v težkih pogojih. Na voljo so kakovostni in vizualno privlačni zasloni na dotik, ki so primerni tako v pisarnah kot tudi v interaktivnih kioskih in prodajnih mestih.