Nevrolingvistično programiranje ali NLP je pristop k osebni rasti, ki se osredotoča na spremembo sebe, kar vodi k spremembam v okolju. Ustanovitelj nevrolingvističnega programiranja, dr. Richard Bandler, je v 70. letih prejšnjega stoletja ustvaril ta koncept, ki je postal ključen del osebnostne razvojne prakse. Po njem definirano, koncept zajema modeliranje uspešnih vzorcev vedenja in terapevtski sistem, ki se osredotoča na komunikacijske veščine, samozavedanje ter spreminjanje miselnih in vedenjskih vzorcev.

NLP

NLP Master trener Aleksander Šinigoj

Dr. Aleksander Šinigoj je eden izmed vodilnih strokovnjakov v regiji. Kot edini NLP Master trener v Sloveniji, Vzhodni in Srednji Evropi, je prejel priznanje od ustanovitelja, dr. Richarda Bandlerja, kar ga postavlja med najboljše trenerje nevrolingvističnega programiranja na svetu. NLP, ali nevrolingvistično programiranje, odpira vrata raziskovanju življenja z radovednostjo in željo po učenju, kako komunikacija vpliva na druge in kaj je ključnega pomena za razumevanje.

N v kratici predstavlja nevrologijo, ki se osredotoča na naše živčne sisteme in možgane. Naša izkušnja sveta se oblikuje skozi pet čutov, kar ustvarja naš edinstven pogled na svet. L označuje lingvistiko, ki zajema verbalni in neverbalni jezik ter vpliva na to, kako opisujemo, razumemo in vrednotimo svoje izkušnje. Jezik ni le način komunikacije, ampak tudi način, kako oblikujemo in dojemamo svet okoli sebe. P predstavlja programiranje, ki se osredotoča na naše miselne procese in vedenjske vzorce ter kako jih lahko organiziramo, da dosežemo svoje cilje. S tem konceptom lahko pridobimo nove strategije za učinkovitejše delovanje in doseganje želenih rezultatov.

Orodje za osebno rast in spremembo

Pogosto vključuje tudi hipnozo in samohipnozo kot metodično orodje za doseganje želenih sprememb v miselnih vzorcih in vedenju. Tečaji so postali priljubljeni tako v Evropi kot v Ameriki, saj nudijo številne možnosti za osebno rast in razvoj. Poleg delavnic v živo so se pojavili tudi kot e-izobraževanje preko spleta. Ljudje metodo uporabljajo za osebno izboljšanje, medtem ko ponuja metoda coachem številne priložnosti na karierenem področju. Vodilni kadri v podjetjih ga uporabljajo za učinkovito vodenje in motivacijo zaposlenih, medtem ko ga športniki vključujejo v svoj trening.

Zgodovinski pogled

Richard Bandler, študent psihologije na kalifornijski univerzi v Santa Cruzu, se je konec 60-ih let prejšnjega stoletja začel zanimati za psihoterapijo. Skupaj z jezikoslovcem, dr. Johnom Grinderjem, sta analizirala delo terapevtov, kot sta bili Virginia Satir in Fritz Perls, da bi razumela, kaj loči dobre terapevte od odličnih. Iz svojih študij sta razvila NLP, osredotočen na komunikacijo, modeliranje sveta in razmišljanje. Gregory Bateson, britanski antropolog in filozof, je imel pomemben vpliv na delo Richarda Bandlerja in Johna Grinderja. Poleg raziskovanja komunikacijske in sistematične teorije sta Bandler in Grinder preučevala tudi delo Miltona Ericksona, vodilnega psihiatra in hipnotizerja. Njegova uporaba nejasnega jezika je bila ključnega pomena za njihovo delo.