Bosna in Hercegovina ponuja izjemne prednosti za podjetnike zaradi svoje strateške lokacije, nizkih davčnih stopenj in preprostih administrativnih postopkov.

Ponaša s prijaznim poslovnim okoljem, ki omogoča podjetjem, da hitro začnejo s poslovanjem, hkrati pa ohranjajo nizke obratovalne stroške. .

Poleg tega je zaradi geografske pozicije na križišču vzhodne in zahodne Evrope idealna za podjetja, ki nameravajo trgovati znotraj celotne Evrope.

Zakaj izbrati Bosno in Hercegovino za ustanovitev podjetja?

Po mnenju strokovnjaka za davčno svetovanje Roka Snežiča iz podjetja Davčno svetovanje Rok Snežič d.o.o., Bosna in Hercegovina nudi izjemne davčne ugodnosti, ki lahko pomembno znižajo vaše poslovne stroške in izboljšajo vašo konkurenčnost​​.

Odprtje podjetja bih

Eden izmed najbolj privlačnih vidikov je izjemno nizka davčna stopnja na dobiček, ki znaša le 10% — to je ena najnižjih stopenj v celotni regiji.

V BiH ni obdavčitve dividend, kar je še posebej koristno za delničarje, saj lahko uživajo v večjem deležu razdeljenega dobička brez dodatnih davčnih bremen, poleg tega je stopnja DDV v Bosni in Hercegovini postavljena na 17%, kar je nižje od standardov v večini evropskih držav.

To pomeni nižje stroške pri nakupu blaga in storitev, kar je ključno za podjetja, ki se ukvarjajo s trgovino ali proizvodnjo.

Kako začeti s postopkom ustanovitve podjetja?

Ustanovitev podjetja v Bosni in Hercegovini je sorazmerno hitra in preprosta. Proces registracije traja približno 10 dni, kar je precej manj v primerjavi z drugimi državami in vključuje pripravo in oddajo potrebnih dokumentov, kot so statut podjetja, dokazila o identiteti lastnikov in pooblastila.

Najbolj pomembno je, da izberete pravilno pravno obliko vašega podjetja, ki najbolj ustreza vaši dejavnosti (najpogosteje izbira pade na družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)). Potrebno je tudi urediti sedež podjetja, kar običajno vključuje najem poslovnih prostorov ali uporabo storitve virtualne pisarne v BiH.

Pravni vidiki

V Bosni in Hercegovini boste morda potrebovali pridobiti delovno dovoljenje in prijaviti začasno bivanje, če se nameravate tja preseliti.

Zahteve so bistvene za legalno poslovanje in ohranjanje skladnosti z lokalnimi zakoni. Tudi izbor pravnega svetovalca, ki ima izkušnje s tamkajšnjim poslovnim okoljem, je ključen za uspešno navigacijo skozi pravne postopke in izogibanje potencialnim zapletom.

Davčne in finančne ugodnosti

Bosna in Hercegovina prinaša številne davčne in finančne ugodnosti, ki lahko bistveno znižajo operativne stroške vašega podjetja in povečajo dobičkonosnost.

Kot smo že omenili, je ena od glavnih prednosti nizka davčna stopnja na dobiček podjetij, ki znaša samo 10%, kar neposredno vpliva na vašo sposobnost reinvestiranja in širitve poslovanja.

Poleg tega BiH ne obdavčuje dividend, kar je še posebej privlačno za lastnike podjetij, ki želijo svoj dobiček deliti z delničarji brez dodatnih obremenitev.

Nižji DDV na ravni 17% prav tako zmanjšuje stroške pri nakupih in poslovnih transakcijah, kar je idealno za podjetja, ki se ukvarjajo z obsežnimi nabavami ali prodajajo izdelke z nižjimi maržami.

Minimalni stroški dela v državi pomagajo zmanjšati splošne operativne stroške, kar omogoča podjetjem, da ostanejo konkurenčna na globalnem trgu.

BiH prav tako nudi ugodnosti za novo zaposlene, saj so prispevki za zaposlene z minimalno plačo znatno nižji, kar še dodatno zmanjšuje finančno breme podjetij.

S tem, ko Bosna in Hercegovina ponuja tako privlačne davčne in finančne pogoje, postaja vse bolj priljubljena destinacija za mednarodne podjetnike in korporacije, ki iščejo učinkovite načine za optimizacijo svojih stroškov in hkrati razvijajo svoje poslovne dejavnosti v novih, obetavnih tržiščih.

Za konec

Strateška lokacija, ugodna davčna politika in preprosti administrativni postopki so dejavniki, ki Bosno in Hercegovino naredijo privlačno za podjetnike. Z davkom na dobiček, ki znaša le 10%, in neobdavčenimi dividendami, BiH nudi eno izmed najbolj konkurenčnih poslovnih okolij v Evropi.

Dodatna prednost je 17% DDV, ki znižuje stroške nabave blaga in storitev, kar je idealno za trgovska in proizvodna podjetja. Ustanovitev podjetja je hitra in enostavna, z možnostjo registracije v samo desetih dneh, kar podjetjem omogoča, da hitro začnejo s poslovanjem.

Tudi minimalni stroški dela in nižji prispevki za zaposlene so pomembni pri zmanjševanju operativnih stroškov.

Z vsemi temi prednostmi Bosna in Hercegovina postaja vse bolj priljubljena izbira za mednarodne podjetnike, ki iščejo optimalne pogoje za rast in razvoj svojega poslovanja.