Revmatolog je zdravnik, specializiran za vnetne revmatske bolezni. Ko gre za artritis, običajno pomislimo na revmatologe. Revmatolog Klinike Omnia zdravi številna revmatska stanja, vključno s težavami s tetivami, poškodbami mišic in redkimi, dednimi motnjami. Je zdravnik interne medicine s subspecializacijo iz revmatologije. Ta medicinska posebnost se ukvarja z mišično-skeletnimi boleznimi ter avtoimunskimi in vnetnimi stanji pri ljudeh vseh starosti. Mnoga od teh stanj se lahko pojavljajo v družinah. Revmatologi diagnosticirajo, zdravijo in upravljajo široko paleto stanj, vključno z vnetnimi boleznimi, ki prizadenejo mišice, sklepe in kosti.

revmatolog
Revmatolog zdravi bolezni vezivnega tkiva, ki prizadenejo podporne strukture, kot so vezi in kite, ter lahko prizadenejo kožo in druge organe. Avtoimunske bolezni se pojavijo, ko vaš imunski sistem napade zdravo tkivo. Stanja, ki jih zdravijo revmatologi, vključujejo kompleksne in podedovane motnje, Bechetovo bolezen, osteoporozo, psoriatični artritis, revmatično mrzlico, sarkoidozo, sklerodermijo, Sjögrenov sindrom, sistemski eritematozni lupus, težave s sklepi, ankilozirajoči spondilitis, bursitis, protin, osteoartritis, revmatoidni artritis, težave s tetivami, tendinitis Ahilove tetive, De Quervainovo tendinozo, tendinitis pogačice, težave z rotatorno manšeto, teniški komolec, stanje mišic, Charcot-Marie-Toothovo bolezen, miopatije, miastenijo gravis, polimiozitis, rabdomiolizo.
Revmatologi pri iskanju vzroka za vaše simptome upoštevajo vsak organski sistem. Ortoped se osredotoča na poškodbe, prirojene bolezni in obrabe – degenerativna stanja. Ortopedi izvajajo operacije, revmatologi pa ne. Medtem ko revmatologi in ortopedi pomagajo diagnosticirati in zdraviti mišično-skeletna obolenja, imajo revmatologi specializirano usposabljanje za mišično-skeletna stanja vnetne in avtoimunske etiologije.
Revmatolog usposabljanje začne s tradicionalno dodiplomsko diplomo, ki ji sledi štiriletni učni načrt medicinske šole – diploma doktorja medicine. Po medicinski šoli zdravniki opravijo triletno specializacijo s poudarkom na interni medicini za odrasle in / ali pediatriji. Zdravniki si v času specializacije pridobijo izkušnje z obvladovanjem širokega spektra bolezni. Zdravniki morajo za subspecializacijo opraviti internistični ali pediatrični izpit. Zdravniki morajo opraviti dodatno dvo- do triletno subspecialistično usposabljanje, da postanejo revmatologi. To izobraževanje zagotavlja specifično usposabljanje za mišično-skeletne in avtoimunske/vnetne bolezni. Revmatologi lahko postanejo certificirani po opravljenem strogem izpitu, ki dokazuje njihovo znanje. Vsi revmatologi se morajo nenehno usposabljati s tečaji stalnega medicinskega izobraževanja.