Čebelarstvo je kmetijska panoga, ki se ukvarja z rejenjem čebel iz katere dobimo veliko uporabnega materiala, predvsem vosek in med. Seveda pa je glavna naloga čebel opraševanje. Najbolj pomembna za nas je domača čebela (v Sloveniji se imenuje kranjska sivka) . Čebelarstvo se je razvilo že v ljudski umetnosti, kjer so sprednje dele panjev okraševali s poslikanimi panjskimi končnicami. 

čebelarstvo

S čebelami pridobimo veliko pridelkov kot so med, pelod, propolis in matični mleček. 

Med je glavni pridelek čebel. Je zdravilo, poživilo ter hrana. Poznamo veliko vrst medu z različnimi sestavinami in okusi. Med spada med ene starejših živil v človeštvu. 

Pelod oziroma cvetni prav, proizvajajo prašniki v cvetu. Ljudje uživamo pelod  za zaradi morebitnega pomankanja mineralov ali vitaminov, ki ga lahko uživamo v različnih oblikah, kapsulah, tablet, sirupu ali prahu. 

Propolis uporabljajo čebele kot material za grajenje zidu proti sovražnikom, ljudje pa ga uporabljamo kot v kapsuli shranjena pijača, ki jo spijemo za lažje celjenje ran in odpravljanje vnetji.  Naj bi bil propolis  močnejši anestetik kot kokain. 

Matični mleček je mleku podobna tekočina, ki ga čebele proizvajajo ob dojenju v majhnih mošnjah v glavi, ki kasneje zakrnijo. Mi ga uživamo kot prehransko dopolnilo. 

Čebelarstvo zahteva določene pripomočke in opremo, ki človeku omogočajo varen in lažji pristop do čebel ter za pomoč pri proizvajanju čebeljih izdelkov. Pod zaščitno opremo spadajo zaščita obraza in glave, zaščitna obleka (kot halja), rokavice in primerno obuvalo. Med ostalo opremo in pripomočke za pridobivanje čebeljega pridelka spadajo kadilnik (dim, ki čebele z vstopom v panj pomiri), sestava satnice (čebelam pomagamo pri začetku grajenja panja), panjsko dleto (za ločevanje zlepljenih delov čebelnjaka), strgalo (za čiščenje dna panja), omelce (z njim odstrani čebele s satja), vilice, nož, stojalo (pretakanje medu), koza (pripomoček da nanj odložimo satje), lovilec roja (prepreči roje ob nastanku). 

Čebelarstvo je čez čas postala zelo razširjena in uporabna panoga.