Vsi poznamo sončne elektrarne, saj so poleg hidro in vetrnih elektrarn ene od vodilnih načinov pridobivanja čiste energije danes. Toda za razliko od ostalih dveh, je izbira sončne elektrarne na voljo vsem, ki imajo neko neizrabljeno površino. Res je, da je vetrna elektrarna lahko prav tako potencialna izbira, vendar te žal ne moremo postaviti kjer koli želimo, še posebej, če nam v izbranem predelu primanjkuje vetra.

sončne elektrarne

Razlogov za postavitev elektrarne na sončno energije je mnogo; lahko si zagotovite brezplačno elektriko katero lahko nato porabite za hlajenje, ogrevanje in vse druge naprave ter sisteme, ki so potrošniki električne energije, postanete bolj kot ne neodvisni od kakršnega koli dviga cen elektrike ter ste deležni subvencije s strani države. Seveda je potrebno v vse to všteti tudi to, da so sončne elektrarne investicija, ki se bo povrnila šele čez 7 do 8 let in šele po tem časovnem obdobju boste zares ostalih brez stroškov za električno energijo. Pri tem se poraja vprašanje, kolikšno sončno elektrarno sploh vgraditi. Največja dovoljena moč elektrarne je omejena na 11 kWp, pri čemer se za kakršen koli presežek proizvedene električne energije dobi plačilo, ki pa mora biti določeno vnaprej preko pogodbe z odjemalcem. Res je, da lahko sončne elektrarne postavimo tam kjer imamo prostor, vendar to še ne pomeni, da je to dobra ideja. Pri postavitvi je zelo pomembna usmeritev sončnih celic ter tudi mesto njihove postavitve. Vedeti morate, da se v primeru namestitve na nestanovanjske objekte, DDV stopnja poveča iz 9,5 na 22%. Če pa se odločite za postavitev sončne elektrarne na tleh, potem do subvencije sploh niste upravičeni, poleg česar morate plačati še višjo stopnjo DDV.

Če ste torej okoljsko ozaveščeni, potem je postavitev sončne elektrarne zagotovo primerna za vas in še posebno za okolje. Zagotovite si brezplačno električno energijo, katero boste lahko uporabljali še dolgo po postavitvi elektrarne.