Imate tudi vi skorajda vsakodnevno težave z glavo? Se vam zdi, da se okolica in predmeti v njej neprestano gibajo ali vrtijo okrog vas? Potem se najverjetneje soočate z bolezenskim stanjem, ki ga imenujemo vrtoglavica. Gre za stanje, ki se lahko pojavi pri vseh starostih in obeh spolih, najpogosteje pa se pojavlja pri starejših ljudeh. Neprijetno je predvsem zaradi simptomov, ki otežujejo vsakodnevno življenje in delo. Ampak ni treba, da je temu tako. Dan danes se lahko simptome vrtoglavice učinkovito olajša ali celo odpravi. V nadaljevanju smo pripravili nekaj nasvetov, kaj narediti, če vam težave povzroča vrtoglavica.

Kako prepoznamo vrtoglavico?

Za začetek pa smo se odločili, da vam podrobno predstavimo, kaj sploh vrtoglavica je. Kot smo že zgoraj omenili, gre torej za bolezensko stanje in ne bolezen. Pojavi se lahko spontano ali pa jo izzovejo različne situacije, v katerih se znajde določena oseba.

Najbolj opazni simptomi vrtoglavice so, da ima človek neprestano občutek gibanja ali vrtenja. Motena je njegova koordinacija, ima težave z ravnotežjem, počuti se kot da je neprestano vinjen, pred očmi se mu temi ali ima dvojni vid. Poleg tega se lahko pojavijo tudi težave z močnimi glavoboli, bruhanjem in slabostjo. Možne posledice pa so še, da se oseba onesvesti, ima težave z vidom ali šumom v ušesih.

Vzroki za pojav tega stanja so lahko zelo različni. Prav tako je od osebe do osebe odvisno, v kakšni obliki se vrtoglavica pojavi. Na podlagi tega ločimo več vrst vrtoglavice, in sicer v osnovi difuzno ter sistemsko vrtoglavico, nato pa še vestibularno in nevestibularno vrtoglavico.

vrtoglavica

Vrste vrtoglavice

Sistemska vrtoglavica se imenuje stanje, pri katerem se ljudje soočijo z vrtoglavico oziroma imajo občutek, da se okolica in predmeti v njej vrtijo. Tovrstno stanje lahko traja zgolj nekaj sekund ali ur, pri nekaterih osebah pa se zgodi, da traja celo več dni oziroma let. Prav tako se lahko sistemska vrtoglavica pojavlja zgolj občasno ali pa je prisotna stalno.

Difuzna vrtoglavica pa je stanje, ko se osebi nenadoma zmrači pred očmi, lahko pa pride tudi do tega, da se oseba onesvesti. V tem primeru torej ne gre za vrtenje okolice in predmetov, ampak se pred očmi nenadno pojavi tema. To stanje lahko prav tako traja zgolj nekaj sekund, lahko pa tudi nekaj minut. Običajno se to stanje pojavlja občasno in ni prisotno stalno.

Vrtoglavico nato ločimo še glede na mesto nastanka, in sicer na vestibularno in nevestibularno vrtoglavico. Prva se kaže v tem, da ima oseba neprestano občutek gibanja, vrtenja, padanja ali lebdenja. Osebe, ki imajo centralno vestibularno vrtoglavico, pa lahko imajo celo občutek nihanja, pijanosti in splošne nestabilnosti. Nevestibularna vrtoglavica pa se kaže kot omotičnost, šibkost v nogah, oseba ima občutek, da se bo onesvestila.

Zakaj pride do vrtoglavice?

Kot že zgoraj omenjeno, so vzroki za nastanek vrtoglavice zelo različni, pogosto pa jih je celo težko določiti. Prvi vzrok za pojavljanje omotice in vrtenja je zagotovo težava v ravnotežnem sistemu. Do nje lahko pride zaradi različnih bolezni ali viroz, ki povzročijo vnetje slušno-ravnotežnostnega živca.

Vzrok za vrtoglavico pa je lahko tudi bakterija v telesu ali pa pride do težav z ravnotežjem zaradi poškodb. Na pojavljanje vrtoglavice pogosto vplivajo tudi sosednji organi, ki sodelujejo pri ravnotežju, lahko pa je težava tudi v glavi oziroma v živčnem sistemu. Nenadna vrtoglavica se lahko pojavi tudi zaradi duševne stiske. Na primer ljudje, ki so doživeli daljši stres, tesnobo, večji strah ali pa so popolnoma izgoreli.

Možno pa je, da se vrtoglavica pojavi tudi kot stranski simptom kakšne težje bolezni. Za njo se lahko skrivajo različna bolezenska stanja, vse od migrene, okvare malih možganov pa do multiple skleroze in epilepsije. Lahko je povezana tudi s sladkorno boleznijo, odpovedjo ledvic, možganskim tumorjem, motnjo strjevanja krvi ali možgansko kapjo. Do nje pa lahko privedejo tudi določena zdravila.

vrtoglavica

Je pri vrtoglavici nujen obisk zdravnika?

Ker je pri tovrstnih bolezenskih stanjih čim hitrejše ukrepanje izrednega pomena, je zato dobro, da se pri vrtoglavici obišče zdravnika. Predvsem se obisk zdravnika priporoča, če se vrtoglavica pojavlja zelo pogosto in traja več minut ali celo ur, ali če se neprestano ponavlja. Obisk zdravnika je nujen tudi, ko opazite hujše motnje v ravnotežju, koordinaciji, vidu ali sluhu. S pregledom pri zdravniku boste lahko namreč našli točen vzrok za omenjene simptome in tudi začeli ustrezno zdravljenje.

Če se vrtoglavica pojavlja zelo redko in traja le nekaj sekund, pa zagotovo ni potreben preplah. V takšnih primerih je namreč možno samo, da ste izčrpani, da ste spili premalo tekočine ali da ste pod stresom. Tovrstna vrtoglavica običajno ni simptom neke težje bolezni in tudi ne bo slabo vplivala na vaše telo.

Kako se odpravi vrtoglavica?

V obeh primerih pa velja, da se lahko neprijetni simptomi vrtoglavice oblažijo tako z zdravljenjem pri zdravniku kot tudi doma.

Samopomoč pri vrtoglavici, ki jo lahko uberemo sami doma je predvsem zdrava prehrana. Imejte redne in manjše obroke, vzdržujte raven krvnega sladkorja, s telesno težo ne nihajte, v telo vnesite zadostno količino vitaminov. Poleg zdrave prehrane pa lahko na vrtoglavico in težave z ravnotežjem zelo dobro vplivate tudi s pomočjo različnih vaj za ravnotežje ali joge.

Vaje za ravnotežje lahko izvajate sami ali s pomočjo izkušenih fizioterapevtov, ki se vam bodo prilagodili in se posvetili vašemu stanju. Pri Therapia-dom.si pa ponujajo celo fizioterapevte, ki pridejo na dom. Z njimi lahko učinkovito izboljšate ali celo odpravite neprijetne simptome vrtoglavice.

Kaj torej še čakate? Kontaktirajte jih in se naročite na pregled. Naj vrtoglavica postane le še preteklost!