Če se sprašujete, kako izbrati prave zimske gume in ali jih sploh potrebujete, je tukaj odgovorov na osem najpogostejših vprašanj o zimskih gumah. Zimske gume so pomembne za varno vožnjo, če živite nekje, kjer je sneg. Prav tako je slaba ideja, da zimske gume namestite samo spredaj ali zadaj. To ustvari veliko razliko v oprijemu med vašimi osmi. In to bo pomenilo manj varnega krmiljenja. Verige za pnevmatike so lahko pomembne in so včasih potrebne za oprijem, ko potujete v gore ali na poledenele ceste. Niso pa narejene za vožnjo s hitrostjo po avtocesti ali po golem cestišču. Če poskusite to, tvegate poškodbe svojih verig.

 zimske gume
O verigah ne razmišljajte kot o nadomestku za zimske gume, temveč o možnosti, ki jo morate imeti pripravljeni, ko vozite po snegu. Odvisno od pogojev in predpisov države bo nadzor oprijema na zasneženih območjih obsegal vse od zahtevanega le minimalnega — kot so pnevmatike M+S na pogonski osi — do verig na vseh pnevmatikah, vključno z vozili s štirikolesnim pogonom.
Prodajalec pnevmatik bo pri priporočilu, kaj potrebujete, upošteval vaše vozne navade, kam potujete in tipične zimske razmere na vašem območju. Zimske gume se dobro obnesejo na snežni brozgi in zbitem snegu. Dobijo oprijem skozi široke, globoke utore in veliko nepravilnih površin z ostrimi robovi. To omogoča, da guma reže sneg in se oprijema ceste. Zimske gume zagotavljajo najboljši oprijem, ki ga lahko dobite, tudi ko naletite na led ali zbit sneg. Imajo lahko zatiče, ki so lahke, majhne kovinske konice, ki so razporejene po tekalni plasti. Pomagajo pri prebijanju zgoščenega snega in z ledom pokritih cest, da vam zagotovijo boljši oprijem.
Ali naj kupite zimske gume s platišči? To je vprašanje časa in denarja. Recimo, da boste imeli svoje zimske pnevmatike pet let. Seštejte stroške, ki jih bo vaš prodajalec pnevmatik zaračunal za zamenjavo pnevmatik dvakrat letno, če niso na platiščih. Primerjajte to številko s ceno platišč, da vidite, ali so prihranki. Upoštevajte nekoliko daljši čakalni čas, saj servis vsakič vzame dlje, da demontažo in ponovno montažo pnevmatik na platišča. Pretehtajte, ali je kompromis v privarčevanem denarju vreden dodatnega časa v čakalnici.