Različna podjetja za svoje potrebe potrebujejo različne pripomočke, kamor spadajo tudi samolepilne nalepke po meri oz. etikete. Njihova uporaba je zelo široka in uporabljajo se dejansko v vseh industrijah. Izbira etikete je odvisna od individualnih potreb podjetja. Med bolj pogoste samolepilne nalepke spadajo tiste, ki so namenjene marketingu in promoviranju podjetja oz. njegovega izdelka ali dejavnosti. Pogosto je samolepilna etiketa tudi del embalaže nekega produkta. Tu gre pogosto za prehrambne, kozmetične in farmacevtske izdelke. Samolepilna nalepka pa je tudi pomemben medij za različna varnostna in zaščitna opozorila. Ker ima lahko samolepilna nalepka različne lastnosti, se jo izdeluje za vse obrate, kjer je potrebna etiketa s posebnimi pogoji.

samolepilne nalepke

Kakovost samolepilnih nalepk

Samolepilna nalepka mora biti izdelana kakovostno, da se jo lahko uporablja za različne namene. Da pa se določi na kakšen način je, za potrebe naročnika, najboljše izdelati samolepilno nalepko, pa je prej potrebnih nekaj informacij. Glede na to se potem določijo vse lastnosti nalepke, da je končna etiketa kvalitetna.

Treba je določiti vrsto materiala, iz katerega bo samolepilna nalepka izdelana. Najbolj osnovne in prepoznavne nalepke so papirnate. Njihova dobra in slaba lastnost je ta, da so hitro razgradljive. Če pa naročnik potrebuje dolgo obstojno samolepilno nalepko, pa se lahko odloča med polipropilenom (PP) ali polietilenom (PET). Bolj pogosto se uporablja PP, čeprav je za najbolj zahtevne samolepilne nalepke bolj primeren PET. Izvajalec mora imeti informacijo, za kaj se bo samolepilna nalepka uporabljala, kje bo stala in kakšna so pričakovanja glede življenjske dobe nalepke. Le tako se bo dalo določiti primeren material.

Potem se določi vrsta lepila. To je izjemno pomemben del samolepilnih nalepk. Največje vprašanje bo, kam se bo samolepilno nalepko lepilo. Že prej je treba vsaj približno vedeti, na kakšni površini naj bi samolepilna nalepka stala. S pravilno izbiro lepila se lahko doseže dober oprijem, da se nalepka ne bo začela vihati v robovih ali pa da se ne bi odlepila od površine. Izjema so samolepilne nalepke, ki se bodo odstranile in ni zaželeno, da bi se na površini poznali ostanki lepila.

Zadnja faza izbire samolepilnih nalepk je nosilec materiala. Pred namestitvijo nalepke je vsaka samolepilna nalepka pritrjena na nosilec s tankim silikonskim slojem. Na tak način se ohrani moč lepila, da bo pritrjena nalepka uspešno opravljala svojo nalogo. Problemi lahko nastanejo, če nosilci niso kakovostni. V takih primerih se lahko lepilo posuši in kvaliteta samolepilne nalepke se močno zmanjša.

Tiskanje samolepilnih nalepk

Cilj naročanja samolepilnih nalepk po meri je ta, da so izdelane točno za naročnika. Ko se naročnik odloči za motiv, ki bo na nalepki, se je treba odločiti za vrsto tiska. Najpogosteje gre za digitalni tisk, v nekaterih primerih pa tudi za sitotisk tehniko z UV obstojnimi barvami. Izbira je največkrat pogojena s tem, kje bo samolepilna nalepka nalepljena.

Da bo imela samolepilna nalepka čim daljšo življenjsko dobo, se vsako nalepko še dodatno zaščiti. Samolepilno nalepko se lahko zaščiti pred udarci ali praskami, pa tudi pred UV sevanjem in ostalimi vplivi okolja. To se lahko stori z dodatnim slojem UV laka ali pa se samolepilno nalepko plastificira.

 Samolepilne nalepke se lahko natisne res v tisoč in eni obliki, čeprav so najbolj pogoste oblike kvadratne, pravokotne, okrogle in podobno. Samolepilna nalepka s pravilno zaključenimi robovi in rahlo zaobljenim robom ima namreč najboljšo obstojnost.