Podjetja se ob različnih priložnostih odločajo za podarjanje daril svojim poslovnim partnerjem, s čimer želijo izraziti hvaležnost za sodelovanje ter okrepiti poslovne odnose. Zakaj se ne bi ob tem kot dobri podjetniki zavedali tudi družbene odgovornosti ter v izbor daril vključevali lokalne proizvajalce in izdelke? Podarite letos slovenska darila!

Predstavljamo vam nekaj izvirnih idej za poslovna darila, ki bodo hkrati razveselila prejemnika in  prispevala k razvoju lokalne skupnosti. Zamislite si očarljivo košarico slovenskih dobrot, v katerem obdarjenca presenetite s slovenskim medom, marmelado, suhim sadjem, čajem … le kdo ne bi bil vesel tako domačega, pristnega darila s posebno vrednostjo?

In kako bodo skrbno izbrana slovenska darila vplivala na odnose z vašimi poslovnimi partnerji? Berite dalje.

Premišljena darila za krepitev poslovnih odnosov

Spodbujajte lokalno gospodarstvo in podarite slovenska darila

Poslovna darila managerji oziroma vodje svojim poslovnim partnerjem, strankam ali zaposlenim podarjajo v znak pozornosti, zahvale ali spoštovanja. Z njimi izkazujejo tudi interes do ohranjanja dobrih poslovnih odnosov tudi v prihodnje.

Ko torej podjetnik naredi takšno gesto, se ob tem nadeja trdnih poslovnih vezi, ohranjanja dolgoročnega sodelovanja, izboljšanja svoje prepoznavnosti, ugleda ter, kar seveda vsemu temu nato pritiče, prodajnih rezultatov.

S pravilno izbiro darila lahko izrazimo tudi svoj osebni stil in okus ter hkrati poskrbimo za promocijo svoje blagovne znamke.

Svetuje se, da pri podarjanju daril podjetja upoštevajo določena etična načela:

 • Darila naj bodo primerna in skladna s pomembnostjo poslovnega odnosa
 • Darila ne smejo ustvarjati vtisa o podkupovanju ali kakršni koli drugi obliki pritiska na obdarjenca
 • Darila morajo biti skladna z etičnimi smernicami podjetja
 • Darila naj ne kršijo kakršnih koli pravnih zadev

Med najbolj pogostimi darili se običajno znajdejo koledarji, bloki, pisala, promocijska oblačila, prehrambni izdelki ter boni za doživetja. Predvsem v zadnjih letih, ko se podjetniki vedno bolj zavedajo pomembne teže spodbujanja lokalnega gospodarstva, se vedno več podarjajo lokalna, slovenska darila.

Zakaj izbrati lokalne produkte?

Spodbujanje lokalnih produktov ima velik pomen iz dveh ključnih razlogov:

 • Nakupovanje lokalno proizvedenih izdelkov spodbuja lokalno gospodarstvo, saj več denarja ostane v lokalni skupnosti. To lahko pripomore tudi k ustvarjanju novih delovnih mest, izboljšanju infrastrukture in povečanju skupne blaginje.
 • Slovenska darila so proizvedena pri nas, torej imata njihova proizvodnja in trgovina manjši vpliv na okolje. Ker izdelki do nas niso prepotovali dolgih razdalj, se pri transportu pomembno zmanjša količina izpuščenih emisij ogljikovega dioksida in drugih onesnaževalcev v zraku. Poleg tega lahko lokalni proizvajalci pri proizvodnji izdelkov uporabljajo trajnostne prakse, kar negativen vpliv na okolje še dodatno zmanjšuje.

Ko podarimo slovenska darila, izrazimo spoštovanje do lokalne skupnosti in njenih tradicij. Darilo lahko pokaže našo podporo slovenskim proizvajalcem in pomaga spodbuditi naše gospodarstvo. Poleg tega lahko slovenska darila predstavljajo edinstven in avtentičen spomin na obisk določene regije ali kraja.

Slovenska darila, ki bodo navdušila

Slovenija kot zakladnica kulinaričnih specialitet iz različnih regij ponuja celo paleto vrhunskih izdelkov, ki bodo popolna slovenska darila za vaše poslovne partnerje.

Takšna darila nosijo sporočila tradicionalnosti, domačnosti, pobožajo dušo in predvsem brbončice vseh gurmanov. Raznolikost slovenske kulinarike je plod bogate tradicije, naše zemlje in trdega dela, zato z izborom lokalno proizvedenega darila zagotovo ne boste zgrešili.

Nekaj idej, kaj lahko izberete:

 • Čokoladno presenečenje (le kdo ni vesel darila, s katerim se lahko posladka?)
 • Tradicionalno slovensko žganje
 • Olja vrhunskih kakovosti
 • Slovenski med (med in medeni izdelki, kot so medenjaki, medova pijača in drugo, so v Sloveniji simbol dobrega zdravja in blaginje. Darilo medu lahko pomeni željo po sreči in dobrem počutju)
 • Mesnine
 • Solni cvet naših solin
 • Buteljka slovenskega vina (v Sloveniji se vinski kulturi pripisuje velik pomen. Kozarec za vino ali vrhunska buteljka lahko simbolizirata prijateljstvo in dobro počutje med sodelavci)
 • Kraft pivo slovenske mikropivovarne (nekateri proizvajalci ponujajo tudi možnost personalizacije etiket, kar lahko paket butičnega piva naredi še bolj posebnega)
 • Tradicionalna oblačila in izdelki (Slovenija je znana po svoji bogati tradiciji in kulturni dediščini. Darilo tradicionalnih oblačil in izdelkov, kot so slovenski klobuki, kravate, ročno izdelane sklede in krožniki, lahko simbolizirajo spoštovanje do kulture in tradicije ter prijateljstvo)
Tradicionalnost in kakovost slovenskih daril bosta navdušili vaše poslovne partnerje

Zamislite si, da vse skupaj podarite zapakirano v lični tematski košarici. Zagotavljamo vam, da bodo vaši poslovni partnerji navdušeno razlagali, kako so slovenska darila nekaj najboljšega, kar so kdaj prejeli!

Že imate v mislih svoje poslovne partnerje in kaj od naštetega bi komu podarili? Stopite stopničko višje in namesto generičnih daril izberite unikatne, lokalno pridelane izdelke, s tem pa izkažite spoštovanje do lokalne skupnosti, ohranjanja tradicij in spodbujanja trajnostnega razvoja. Naj bodo izvirna poslovna darila tudi vaša marketinška poteza za ohranjanje svojih povezav z lokalno skupnostjo in izpostavljanje vaše blagovne znamke na lokalni ravni.